Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Odborná stáž v programu ERASMUS na Akademii Policejního sboru Slovenské republiky

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Odborná stáž v programu ERASMUS na Akademii Policejního sboru Slovenské republiky

Počet shlédnutí: 182

9.5.2014 • Ve dnech 7. až 9. dubna 2014 se na základě předchozí vzájemné komunikace uskutečnila zahraniční odborná stáž v rámci programu ERASMUS na Akademii Policejního sboru Slovenské republiky v Bratislavě. Odborného pobytu se za Univerzitu obrany, Fakultu ekonomiky a  managementu zúčastnil PhDr. Radek Mitáček z katedry řízení lidských zdrojů.

Cílem odborného soustředění bylo navázání spolupráce s případnou účastí v edukačním procesu, výměna poznatků a zkušeností v oblasti řešení vědeckovýzkumných úloh a technik výuky v programu vzdělávání pro složky Integrovaného záchranného systému obou zemí. Rovněž byla vedena diskuse k problematice poznatků psychosociální podpory obětem katastrof a mimořádných událostí, ale i zasahujícím pracovníkům složek IZS, kteří se s těmito krizovými situacemi setkávají mnohem častěji. Konkrétně komunikační techniky s obětmi, které pomáhají vytvořit pocit sebedůvěry a schopnosti zvládat situaci na obou stranách. Tyto techniky vhodným způsobem zahrnout do vzdělávacích předmětů. Rovněž byla vedena diskuze k propojování teoretických a praktických poznatků a účastí na odborných exkurzích jednotlivých složek integrovaného záchranného systému a jejich zasazení do vzdělávacího procesu. 

Významným prvkem při přípravě studentů bezpečnostních oborů, ale i občanů je předávání a propaganda informací o mimořádných událostech a krizových situacích, a tím budování jistého stupně neklidu potřebného k rychlé reakci v době mimořádných událostí, zaměřeného k okamžité pomoci mezi občany. V rámci pobytu PhDr. Mitáček na základě odborné spolupráce s doc. Mgr. Dr. Vladimírem Blažkem, CSc. z Katedry veřejné správy a krizového managementu, Akademie Policejního sboru Slovenské republiky, uskutečnil několik přednášek studentům magisterského i bakalářského studijního programu, v tématech „Psychosociální pomoc ve složkách IZS, Komunikace v krizových situacích“. Na základě zkušeností, výměny informací a komparace výuky byla dohodnuta spolupráce s kpt. PhDr. Andreou Neumanovou, Ph.D. z Katedry společenských věd, Akademie Policejního sboru Slovenské republiky, při tvorbě odborných publikací s úzce zaměřenou tématikou krizové komunikace.

 

Autor: Radek Mitáček​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa