Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Slavnostní nástup ke Dni vítězství s historickým ohlédnutím

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Slavnostní nástup ke Dni vítězství s historickým ohlédnutím

Počet shlédnutí: 571

7.5.2014 • Slavnostním nástupem, v jehož průběhu byly představeny bojové prapory, pod nimiž českoslovenští vojáci bojovali a umírali v minulých válečných konfliktech, si Univerzita obrany připomněla 69. výročí ukončení 2. světové války - Den vítězství. Spolu s vojáky z povolání, občanskými zaměstnanci a studenty vysoké vojenské školy se akce zúčastnili i představitelé partnerských spolků a organizací válečných veteránů, s nimiž Univerzita obrany spolupracuje již 10 let od svého založení v roce 2004.

Jak ve svém projevu připomněl rektor – velitel UO brigádní generál profesor Bohuslav Přikryl, vedle domácího odboje Češi a Slováci hrdinně bojovali a umírali na půdě Francie a Velké Británie, v severní Africe, u Sokolova a Kyjeva v Sovětském svazu, ve formacích Titovy osvobozenecké armády na Balkáně, na Dukle v Polsku i na domácí půdě. Mnozí z nich se do bojů zapojili pod bojovými prapory, jejichž repliky do Brna na slavnostní nástup zapůjčil Vojenský historický ústav. Vedle praporu České družiny, předchůdce československých legií, patřily zbývající čtyři představené zástavy jednotkám, které se na různých místech zapojily do bojů v rámci světového válečného konfliktu, jehož ukončení si právě v těchto dnech připomínáme.

Jeden z představených praporů symbolizoval Dělostřelecký pluk 1 ve Velké Británii, který byl založen v anglickém Cheshiru na podzim roku 1940 z evakuovaných příslušníků 1. čs. divize z Francie, protektorátních uprchlíků a Čechoslováků žijících v zahraničí. Bojový prapor, který jednotce věnovala Americká obec Sokolská, předal veliteli pluku plukovníku Aloisu Liškovi, pozdějšímu veliteli čs. samostatné obrněné brigády ve Velké Británii osobně prezident Edvard Beneš.

Kromě historického ohlédnutí se rektor-velitel vyjádřil také k současnosti a budoucnosti jediné vysoké vojenské školy v České republice: „Vedení Univerzity obrany nyní upřesňuje záměr dalšího rozvoje Univerzity obrany s cílem ještě více prohloubit efektivitu všech činností a generovat výrazně větší úspory zejména v oblasti mandatorních výdajů, než které jsme deklarovali v minulosti.“ Rektor-velitel současně uvedl, že Univerzita obrany je dnes jejími rezortními partnery vnímána jako perspektivní instituce, která má jasno o své budoucnosti a která již provádí nezbytné transformační kroky.

Vyvrcholením slavnostního nástupu byla přehlídka nastoupených jednotek v čele s bojovým praporem, doprovázeným čestnou četou. ​ 


Ke stažení: Informace o historických bojových praporech


Video:

​​

​​​​Autor: Viktor Sliva​​​​​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa