Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Hradecká FVZ uspořádala Branný závod 2014

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského zdravotnictví

Hradecká FVZ uspořádala Branný závod 2014

Počet shlédnutí: 251

6.5.2014 • V sobotu 26. dubna proběhl již devátý ročník adrenalinové outdoorové sportovní akce s názvem Branný závod. V Hradci Králové se již tradičně sešli příznivci z řad vojáků i civilních nadšenců, aby společně pokořili náročnou a do poslední chvíle utajovanou trať, kterou pro ně připravili studenti Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany.

O rostoucím významu závodu svědčí skutečnost, že nad jeho letošním ročníkem převzali záštitu ředitel Agentury vojenského zdravotnictví brigádní generál MUDr. Božetěch Jurenka a primátor města Hradec Králové MUDr. Zdeněk Fink. Na startovní pozice se postavilo celkem 23 čtyřčlenných družstev rozdělených podle náročnosti do dvou kategorií. Pro obě byly připraveny dvě desítky disciplín na trasách, jejichž délka pro kategorii Normal činila 14 km a pro náročnější Hard přibližně 22 km.

Po úvodním pozdravu od zástupce ředitele AVZ - náčelníka správy zdravotnického zabezpečení plukovníka generálního štábu MUDr. Zoltána Bubeníka a děkana Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany plukovníka doc. Jiřího Párala byli účastníci krátce poučeni o bezpečnosti během závodu, přijali instrukce k první disciplíně, složili mapu a vyběhli k prvnímu stanovišti. Napětí se dalo krájet a myslí každého závodníka v tu dobu jistě běhaly myšlenky na to, co je asi na trati čeká. Organizátoři totiž složení jednotlivých disciplín do posledního okamžiku bedlivě tají.

Teplé počasí letošního roku vedlo pořadatele k rozhodnutí využít obou řek, které Hradcem Králové protékají. Skok z mostu do Labe či slanění do raftu patřily k úkolům, při kterých nezůstali účastníci závodu suší. Na cestě bylo rozmístěno množství disciplín, jejichž cílem nebylo závodníky prověřit pouze po fyzické stránce a vysílit je, ale pokud možno je také poučit nebo přímo vzdělat. Mezi takové patřil úkol s poskytnutím první pomoci či test civilní ochrany.  

Pořadatelé letošního ročníku se zaměřili také na doprovodný program určený pro širokou veřejnost. V jeho rámci příslušníci 6. a 7. polní nemocnice předvedli vojenskou techniku, ZKO Opatovice nad Labem přispěl ukázkou výcviku psů a samotní studenti fakulty prezentovali zbraně ve výzbroji AČR a děti zasvětili do tajů střelby ze vzduchovek.

Všem pořadatelům patří poděkování za skvěle zvládnutou akci, která se účastníkům na dlouho vryla do paměti, a popřát jim mnoho zdaru při příštím, jubilejním desátém ročníku hradeckého „braňáku“.


Odkaz:www.brannyzavod.uspfvz.cz



Autoři: Jiří Kotek a Daniel Thibaud, foto: Jan Peřina, Iveta Polcarová, Vanda Boštíková​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa