Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Bitva u Arrasu 9. května 1915 – památný den resortu MO

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Bitva u Arrasu 9. května 1915 – památný den resortu MO

Počet shlédnutí: 444

6.5.2014 • Bitva u Arrasu, od které letos uběhlo 99 let, je nejen mezníkem na cestě k české státnosti, ale též dokladem významu francouzské Cizinecké legie pro utváření vojenské tradice Armády České republiky. Zastavme se tedy několika slovy u toho, co to vlastně ona Cizinecká legie byla.

Cizinecká legie je útvarem francouzské armády, který byl zřízen v roce 1831. Její vznik souvisel s tzv. červnovou revolucí roku 1830, během níž přijalo francouzské Národní shromáždění zákon, zakazující cizincům službu v jednotkách francouzské armády. Záměrem zákona bylo, aby se francouzská armáda stala armádou Francouzů a nemohla být nikdy použita proti vlastnímu národu. Vzápětí po revoluci nicméně Francie zahájila vojenské tažení do Alžíru, během něhož záhy vyvstal problém rekrutace branců. Aby bylo možno obejít právě schválený zákon, bylo cizincům umožněno sloužit ve zvlášť vyčleněném oddílu.

V době, kdy se tvořilo koloniální panství Francie, měli příslušníci Cizinecké legie zakázáno vstoupit na půdu Francie. Sídlem legie bylo proto až do roku 1962 alžírské město Sidi-Bel-Abbés. Cizinecká legie zastávala heslo, že „legionář se nestává Francouzem krví získanou, ale krví vydanou“, což v praxi znamenalo, že ten příslušník legie, který utrpěl v boji zranění, mohl zažádat o francouzské státní občanství.

Vzhledem k tomu, že se velká část žadatelů o vstup do legie rekrutovala z deklasovaných společenských vrstev, dobrodruhů, psanců a kriminálníků, vypracovali jejich nadřízení důstojníci promyšlený systém disciplinace. Prostředkem pro utužení kolektivu a zvýšení morálky bylo někdy až přehnané zdůrazňování tradice a historie legie, řízení se kodexem cti i sdílením specifické kultury, především nepřeberného množství legionářských písní. Pro úplnost lze uvést jednu zajímavou analogii. Symbolem legie je vybuchující granát, jinak velmi rozšířený emblém řady jednotek a armád. V Armádě České republiky užívá tento motiv vojenská policie.

Za svou existenci byla francouzská Cizinecká legie nasazena v řadě konfliktů fakticky na celém světě. Bojovala na americkém kontinentu v Mexiku, v Asii v Indočíně nebo na Blízkém východě, ve většině afrických zemí a v Evropě, zde zejména ve Španělsku a v Itálii. Pravidlo, že Cizinecká legie bojuje mimo Francii, bylo několikrát porušeno. A bylo porušeno i v letech první světové války, kdy byla nasazena na západní frontě.

Po vypuknutí války vstupovali do Cizinecké legie příslušníci řady národů, mezi nimi i Češi, pro které představoval vstup do legie jedinou možnost, jak se zapojit do protirakouského odboje. Na jihu Francie ve městě Bayonne byla během srpna 1914 utvořena ryze česká rota, která byla zařazena do praporu „C“ 2. pochodového pluku, jenž byl součástí Marocké divize. V českém povědomí je tato jednotka známá spíše jako „rota Nazdar“ nebo též „Compagnie Nazdar“ a to podle způsobu, jak se Češi mezi sebou zdravili.

V říjnu 1914 byla celá Marocká divize poslána na západní frontu. Nejdříve sloužila na klidném úseku v oblasti Champagne, avšak v dubnu 1915 byla přeložena do oblasti Artois, kde se připravovala rozsáhlá ofenzíva. Příslušníci Cizinecké legie byli považováni za postradatelnou součást francouzské armády; byli vybaveni zastaralými zbraněmi, kupříkladu třicet let starými puškami, a pouze nejnutnější výstrojí, první měsíce na frontě neměli ani ocelové přílby. Nemohlo tedy překvapit rozhodnutí, že Marocká divize bude tvořit hrot připravované ofenzívy, kde se také očekávaly nejvyšší ztráty.

V dopoledních hodinách dne 9. května 1915 byl prapor C společně s českou rotou jako první vržen do útoku vůči německým zákopům, jež Francouzi překřtili na Ouvrages blancs, bílé mosty. Bojové nadšení českých legionářů bylo sice vysoké, o čemž svědčí průnik přes tři nepřátelské linie, nemohlo však bitvu rozhodnout. Ještě téhož dne byli nuceni ustoupit na výchozí pozice. Ztráty byly neúměrné. Prapor ztratil všechny své důstojníky a dvě třetiny mužstva, v samotné rotě Nazdar zůstalo z původních asi 250 mužů necelá stovka vojáků, což znamenalo jediné – rozpuštění jednotky. Celkové ztráty Čechů v bitvě však dnes jen těžko někdo spočítá. Čeští dobrovolníci byli totiž roztroušeni i v dalších jednotkách Cizinecké legie.

Pro následující vývoj je o to důležitější, že mezi přeživšími byl kapitán Josef Šnejdárek, který během bitvy velel rotě 4. pluku alžírských střelců. Šnejdárek společně s dalšími cizineckými legionáři českého původu byli o několik let později převeleni k 21. československému střeleckému pluku. Tento pluk již představoval skutečně plnohodnotnou vojenskou jednotku tvořícího se československého státu.


Autor: Aleš Binar​, foto: Vojenský ústřední archiv Praha

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa