Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Jordánský generál na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Jordánský generál na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 150

30.4.2014 • Ve středu 30. dubna navštívil Univerzitu obrany zástupce náčelníka generálního štábu ozbrojených sil Jordánska generálmajor Ziad Hamdi Al Majali. Na půdě jediné vojenské vysoké školy v České republice se zajímal o možnosti spolupráce v oblasti vzdělávání, které v rámci jordánského generálního štábu patří spolu s personalistikou do jeho působnosti.

Během prezentace, kterou vedl prorektor pro marketing a vnější vztahy brigádní generál v záloze profesor Rudolf Urban, představil podplukovník Vladimír Šidla strukturu a poslání Univerzity obrany a dále širokou nabídku studijních programů a oborů, včetně nově zaváděného pětiletého magisterského studia. Jednotlivé fakulty pak prezentovali děkan FEM plukovník Vladan Holcner, proděkan FVT podplukovník Luděk Jedlička a kapitánka Lenka Zárybnická z hradecké FVZ. Jordánská delegace bude zvažovat další možnosti spolupráce včetně nabídky studia  příslušníků jordánských ozbrojených sil na Univerzitě obrany.

Druhou část návštěvy tvořila prohlídka pracovišť Fakulty vojenských technologií, a to Katedry bojových a speciálních vozidel a Katedry ženijních technologií.

Návštěvou Univerzity obrany vyvrcholil program pobytu generálmajora Ziada Hamdiho Al Majaliho v České republice, jehož cílem bylo zmapovat možnosti vzájemné spolupráce ozbrojených sil Jordánska a ČR. V pondělí se jordánská delegace setkala s představiteli Ministerstva obrany ČR a Generálního štábu AČR, následující den navštívila Velitelství výcviku – Vojenskou akademii ve Vyškově, kde rovněž proběhla prezentace Ústavu ochrany proti zbraním hromadného ničení (ÚOPZHN), o kterou zahraniční delegace projevila velký zájem.  Návštěva získala informace o poskytovaném vzdělávání, o výsledcích vědecké a výzkumné práce a seznámila se s vybavením laboratoří, využívaných při vzdělávacích a výcvikových kurzech.

Česká republika vykonává v Jordánsku od 1. ledna 2013 kontaktní ambasádu NATO, což potvrzuje skutečnost, že tato země patří mezi nejvýznamnější partnery českého resortu obrany v regionu Blízkého východu a severní Afriky a je zařazena mezi prioritní země zahraniční obranné spolupráce.


Autor: Viktor Sliva, foto: autor a Stanislav Poráň​​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa