Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Odborné exkurze zahraničních studentů

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Odborné exkurze zahraničních studentů

Počet shlédnutí: 129

28.4.2014 • Na čtvrtek 24. dubna 2014 připravila Fakulta ekonomiky a managementu pro své zahraniční studenty studující v rámci programu Erasmus odborné exkurze. Civilní zahraniční studenti jsou především zaměřeni na bezpečnostní management, vojenští studenti jsou z různých specializací pozemního vojska.

Civilní studenti navštívili stanici Hasičského záchranného sboru na ulici Lidická, kde jim byl přidělen jeden z příslušníků jako průvodce. Studenti si prohlédli techniku, kterou hasiči používají při obvyklých mimořádných událostech, ke kterým patří požáry, dopravní nehody či povodně, ale také speciální vybavení určené pro méně obvyklé zásahy jako je například evakuace osob nadměrných rozměrů z hořící budovy. Průvodce také zodpověděl všechny zvídavé dotazy studentů a na závěr jim nabídl možnost vyzkoušet si, jak se zachází s požární hadicí. Studenti poznali, že zamířit natlakovaný proud vody z hadice vyžaduje nejen fyzickou zdatnost ale i značnou dávku obratnosti.

Druhou částí exkurze pro civilní studenty byla návštěva krytu pod Špilberkem. Kryt byl postaven v době druhé světové války přebudováním vinných sklepů na protiletecký kryt a po skončení války byl používán pro účely civilní obrany. Studenti si v něm mohli prohlédnout místnost štábu, skladové prostory, telefonní ústřednu, místnost pro registraci ukrytých osob i umývárnu, kterou v případě nutnosti bylo možné použít jako dekontaminační komoru.

Vojenští studenti se spolu se svými vojenskými patrony a civilním doktorandem z Katedry ochrany obyvatelstva, který také vykonává funkci erasmového patrona, zúčastnili exkurze k 22. základně vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou. V rámci řady programů, které jsou pro ně Fakultou ekonomiky a managementu připraveny, se tentokrát mohli podívat do těsné blízkosti vrtulníků AČR, které jsou používány nejen v tuzemských podmínkách, ale i v zahraničních misích. 


Mohli si též prohlédnout útroby vrtulníků a byli detailně seznámeni nejen s technickými vlastnosti, ale také s bojovou výzbrojí těchto vrtulníků a dále s výzbrojí a výstrojí vojáků v zahraničních misích. Na základě četných dotazů ze strany studentů na jedné straně a výborné jazykové a informační připravenosti pracovníků letiště na straně druhé, bylo možné rozvést patřičnou diskuzi na jednotlivé oblasti vybavenosti českých vojáků a vrtulníků, připravených k nasazení ve vojenských operacích. Prohlídka letiště vzbudila u studentů náležitý zájem a již nyní se těší na další návštěvu letecké základny v rámci dne otevřených dveří.

 

Autoři: Hana Vlachová a Josef Krahulec​Foto: studenti

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa