Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Připomínka 69. výročí osvobození města Brna

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Připomínka 69. výročí osvobození města Brna

Počet shlédnutí: 160

28.4.2014 • Za účasti zástupců Univerzity obrany proběhl v sobotu 26. dubna na čestném pohřebišti na brněnském Ústředním hřbitově pietní akt u příležitosti 69. výročí osvobození města Brna v roce 1945. Studenti UO během ceremoniálu provedli vojenské pocty bojovníkům, kteří padli při osvobozování jihomoravské metropole, v níž má jediná vojenská vysoká škola v ČR své sídlo. 

Osvobozovací boje si v Brně na straně vítězů vyžádaly životy 4000 vojáků. Jejich památce se přišli poklonit primátor města Brna Roman Onderka, jeho první náměstek Robert Kotzian a náměstkyně Jana Bohuňovská. Jihomoravský kraj v rámci sobotního pietního aktu zastupoval náměstek hejtmana Stanislav Juránek, přítomen byl také velitel vojenské posádky a zástupce rektora UO plukovník gšt. Milan Marek a rovněž představitelé Českého svazu bojovníků za svobodu, Československé obce legionářské, Svazu letců ČR a dalších organizací a institucí.

Bezprostřední osvobozování města bylo zahájeno 23. dubna 1945, kdy po nočním leteckém útoku na Brno přešla sovětská vojska do rozhodné akce, o den později byly osvobozeny obce v těsné blízkosti jižně od Brna a následně vnikla Rudá armáda do brněnských předměstí. Město Brno bylo osvobozeno 26. dubna 1945. Od Brna začal překotný a zmatečný ústup Němců, který už německé vrchní velení nemohlo zvládnout a muselo kapitulovat.


Autor: Viktor Sliva​, foto: Marie Schmerková​​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa