Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Velitelské cvičení v Rakousku

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Velitelské cvičení v Rakousku

Počet shlédnutí: 363

28.4.2014 • V první polovině dubna 2014 se deset studentů z učebních skupin vševojskový velitel a velitel průzkumných jednotek navazujícího magisterského studia zúčastnilo velitelského cvičení v Rakousku. Jednalo se o taktické cvičení bez jednotek, jehož tématem byl útok. Cílem cvičení bylo zdokonalit posluchače v plánovacím a rozhodovacím procesu, tvorbě a prezentaci bojových dokumentů a řešení nenadálých situací. 

Celý kurz probíhal v angličtině, mimo českých a rakouských studentů se zúčastnili též dva studenti ze Švédska, mezi rakouské instruktory se pak přidali dva velitelé rot z Francie a za českou výpravu major Ing. Jan Drozd z Katedry vojenského managementu a taktiky. Cvičící se rozdělili do pěti skupin, ve kterých byli vždy dva čeští studenti s pěti rakouskými, případně jedním švédským.

Pracovní týden se skládal ze tří fází. Od pondělí odpoledne (dopoledne se uskutečnil přesun z Tereziánské vojenské akademie do kasáren v prostoru cvičení) do středy probíhala přípravná část kurzu. Cvičící si postupně vyzkoušeli průběh plánovacího a rozhodovacího procesu ve všech fázích útočné operace. Přes pozvolnější pondělní rozjezd se nakonec studenti dostali do správného tempa a již od úterý byly znát pokroky jak v rychlosti tak přesnosti jejich činností. Úspěšně se jim podařilo vžít se do pozice velitele RÚU, brali si k srdci konstruktivní kritiku svých instruktorů, neopakovali předchozí chyby a postupně pilovali své dovednosti pro komplexní zaměstnání.

To se odehrávalo ve čtvrtek od 5 do 17 hodin a bylo hlavní fází cvičení. Cvičící tentokrát "naostro" postupovali opět všemi fázemi útočné operace, přičemž museli pečlivě řídit celé své uskupení, neboť jejich postup byl podroben detailnímu hodnocení instruktora. Aby to nebylo příliš jednoduché, byli studenti v průběhu imaginární operace nuceni potýkat se s všelijakými potížemi na trase přesunu, v rozmístění mimo boj i přímo za útoku. Museli řešit až desítky situací, jako například kontakt s místními obyvateli či tiskem, dopravní nehody, podezřelé nálezy a těžkou nepřátelskou palbu z oblasti mimo vlastní pásmo útoku.

Poslední fází byl debriefing, kterým strávili studenti se svými instruktory páteční dopoledne. Smyslem tohoto zaměstnání bylo vyjet opět do prostoru, podívat se na důležitá místa z jiné pozice a zpětně zhodnotit svá rozhodnutí. Zde měli instruktoři prostor vyjádřit svůj vlastní názor na situaci i jednotlivá rozhodnutí a také se podělit se studenty o své zkušenosti z podobných operací či cvičení. Po obědě ještě každý student obdržel od svého instruktora osobní hodnocení a tím byl celý kurz ukončen.

I když jednotlivá hodnocení byla rozdílná, všichni cvičící kurz úspěšně splnili. Z českých studentů velitelé z Rakouska a Francie ohodnotili nejlépe rotného Bc. Jakuba Šimáka a rotného Bc. Jakuba Adama. Mezi českými a rakouskými studenty nebylo znát výraznější rozdílů v připravenosti, o něco lepší výsledek měli dle velitele kurzu účastníci ze Švédska, kteří již studují pátý ročník a připravují se na odchod k útvarům.

Pro naše studenty byl kurz přínosem především jako možnost otestovat své schopnosti v terénu a pod tlakem, zdokonalit se při tom v angličtině a poznat prostředí mezinárodní spolupráce. I přes prvotní pochybnosti si nakonec všichni užili nejen náplň, ale také prostředí celého cvičení.


Video:

​​


Autor: Jakub Adam. foto: Jan Drozd

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa