Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
V Brně odstartovala letošní Běžecká liga

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

V Brně odstartovala letošní Běžecká liga

Počet shlédnutí: 1281

25.4.2014 • Celkem 62 běžců, z toho padesátka mužů a tucet žen, se ve čtvrtek 24. dubna postavilo na start prvního z devíti závodů soutěžního seriálu konaného pod názvem Běžecká liga 2014. Startovní a cílová brána byla umístěna v areálu Univerzity obrany v brněnských Pisárkách a krosová trať zavedla účastníky do příjemného prostředí údolí řeky Svratky. 

Nově koncipovaný seriál závodů je pořádán Sekcí rozvoje a plánování schopností MO v rámci oddělení záchranné a výsadkové služby a tělesné výchovy jako otevřený přebor AČR pro rok 2014. Devítikolová bodovací soutěž je určena pro jednotlivce, kteří jsou rozděleni do dvou ženských a pěti mužských věkových kategorií. Do závěrečného hodnocení jsou započítány jen body ze sedmi nejlépe bodovaných kol.

Běžecká liga zavede účastníky do devíti posádkových měst. „Loni jsme ligu startovali na začátku května v Opavě a potýkali jsme se se spoustami sněhu. Proto letos raději začínáme v Brně,“ vysvětluje pořadí jednotlivých míst konání závodů podplukovník Mgr. Jiří Malík z OdZVSlTV SRPS MO.

První kolo Běžecké ligy 2014 organizovalo Centrum tělesné výchovy a sportu Univerzity obrany. Délka jednoho okruhu v pisáreckém údolí byla vytyčena na 4450 metrů, které ženy absolvovaly jednou a muži dvakrát. Charakter trati dobře vystihuje popis uvedený v itineráři – po asfaltu podél vody, prudké stoupání lesní cestou, dřevěný most přes potok, prudký seběh po kamenných schodech, serpentinový výběh, seběh lesní cestou a ve finále jedno kolo po trávě podél dráhy stadionu. O specifickou tvář trati usilují i pořadatelé dalších závodů, proto do nich zařazují unikátní úseky, jako jsou „úly“ letadel, sjezdovka, či zámecké schody.

Krosový průběh brněnské trati ocenil podobně jako mnozí další účastníci závodu i desátník Tomáš Ekl, který dosáhl nejlepší čas 32:21:00 a zvítězil ve své kategorii muži do 40 let. „Je to určitě lepší než běžet deset kilometrů po asfaltu.“ Tento příslušník Hradní stráže je ovšem trénovaný na mnohem delší distance. Jako člen týmu Iron Stars Beroun se účastní vytrvalostních závodů včetně dlouhého triatlonu. Také posledních 120 kilometrů na cestě do Brna absolvoval na kole a celou akci pojal jako zpestření přípravy.

Podobné pocity zažívala i nejrychlejší žena a s časem 20:11:00 vítězka v kategorii do 35 let, rotmistryně Martina Rašková z 13. dělostřelecké brigády v Jincích. „Bylo to krátké,“ postěžovala si s nadsázkou v cíli. Její prvenství neohrozila ani malé komplikace, když se několik metrů musela vracet pro sponu, která jí při běhu terénem vypadla z vlasů. Také pro tuto sportovkyni, členku AC Praha 1890 byl brněnský závod součástí tréninku, mimo jiné na Pražský maraton.

Ve druhé ženské kategorii zvítězila rotmistryně Olga Masná, v kategorii mužů do 30 let byl nejrychlejší desátník Miloš Kafka, mezi muži do 50 let zdolal dva okruhy v nejlepším čase desátník Marek Štěpán a ve zbývající kategorii uspěl plukovník Jaroslav Trojan.

„Naším cílem je především motivovat vojáky i občanské zaměstnance k běhání,“ hodnotí smysl Běžecké ligy podplukovník Jiří Malík. Počet účastníků soutěže svědčí o tom, že uvedený záměr se nemíjí účinkem.


Ke stažení: Výsledková listina​

Fotogalerie:  BĚŽECKÁ LIGA 2014


Autor: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa