Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Zahájena výstava III. odboj v Československu

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Zahájena výstava III. odboj v Československu

Počet shlédnutí: 116

24.4.2014 • Vestibul budovy Univerzity obrany v Kounicově ulici 44 se stal dalším místem, kde se studenti i veřejnost mohou seznámit s výstavou nesoucí název III. odboj v Československu. Ta obsahuje výmluvné svědectví o systému, jenž pošlapal svobodu občanů a perzekuoval lidi, kteří se postavili komunistické moci v aktivním odporu. Výstava je také výrazem poděkování přímým účastníkům III. odboje v Československu. 

Třicet dvojjazyčných panelů představuje hlavní složky represivního režimu Československa v letech 1948 – 1989 a způsoby, jakým totalitní režim postupoval proti svým odpůrcům. Připomenuty jsou významné postavy protikomunistické rezistence a oběti vykonstruovaných politických procesů, často propagandisticky využitých k diskreditaci protirežimního odboje.

Významnou součástí výstavy jsou výčty obětí režimu, ať už šlo o občany popravené v Pankrácké věznici nebo ty, kdož zemřeli při pokusu o přechod státní hranice. Pod hlavičku třetího odboje autoři výstavy zahrnuli nejen vojáky, kteří se v exilu podíleli na vysílání kurýrů - chodců, ale i generála Heliodora Píku, zatčeného už v květnu 1948 na nemocničním lůžku a pak popraveného za údajnou vlastizradu a sabotáž.  

K vysokým trestům bylo za uvedené období komunistické zvůle odsouzeno na čtvrt milionu osob, z nichž mnohé pobyt v krutých podmínkách žalářů zaplatily životem nebo podlomením zdraví. Další skuteční, nebo domnělí odpůrci režimu byli za svůj postoj perzekvováni výpovědí ze zaměstnání, nepřijetím ke studiu nebo ztrátou majetku.  

Putovní výstava, jejímiž autory jsou Jan a Sabina Kratochvílovi, je pořádána ve spolupráci s Konfederací politických vězňů ČR. Zájemci si ji poprvé mohli prohlédnout v červnu roku 2006 v prostorách Evropského parlamentu v Bruselu. Poté byla třicítka panelů představena v řadě českých měst a také v zámoří, konkrétně v USA, Kanadě či Brazílii. Na půdě Univerzity obrany bude ke zhlédnutí do 30. května 2014 v pracovní dny od 8 do 18 hodin. Připomenout si tragickou část naší novodobé historie tak mají nejen vojenští a civilní studenti, ale také veřejnost, pro niž je vstup volný.


Ke stažení: Plakát​


Autor: Viktor Sliva​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa