Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Instruktorský kurz boje zblízka

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Instruktorský kurz boje zblízka

Počet shlédnutí: 820

22.4.2014 Prašné hřiště nad obcí Rozdrojovice v blízkosti jihomoravské metropole, přímo na okraji lesa, který se pozvolna svažuje k Brněnské přehradě, se stalo vhodným terénem pro výcvik studentů Univerzity obrany v boji zblízka. V týdnu od 14. do 18. dubna absolvovaly tento kurz dvě desítky posluchačů, doplněné několika příslušníky z různých útvarů AČR. 

„Kotníkem do země nebouchej!“ upozorňuje studenty na jejich chybu instruktor, který v tu chvíli tvoří překážku, přes niž jeho svěřenci provádějí kotoul vzduchem. Za chvíli instruktor narovnává svou vysokou postavu a rozdává další úkoly a rady. „Tak to nikdy nedělejte, vždy se vydýchávejte vzpřímení,“ zní důrazný pokyn po intenzivním boji každého s každým, když se několik studentů předkloní, aby popadli dech, a dopustí se tak chyby, která může mít fatální důsledky.

„Studenti se sice připravují průběžně v rámci výuky, ale tady máme možnost cvičit způsobem, na jaký normálně není čas,“ vysvětluje výhody souvislého pětidenního kurzu vedoucí instruktor kapitán Mgr. Tomáš Novohradský ve chvíli, kdy účastníci krátce odpočívají. „Dostatek času nám tady dává možnost například postavit bojové dráhy nebo vyzkoušet taktickou výzbroj,“ doplňuje odborný asistent Centra tělesné výchovy a sportu Univerzity obrany s bohatými zkušenostmi z bojových sportů.

Zázemí při týdenním kurzu tvoří univerzitní chata na břehu Brněnské přehrady, odkud účastníci vyrážejí ve dvou časových blocích do terénu. Společný pětidenní pobyt umožňuje studentům navzájem se lépe poznat a vyměnit si zkušenosti. V náplni kurzu je kromě fyzické přípravy také teoretická část s informacemi o výživě, metodice nebo třeba o správném způsobu, jak vstřebat únavu z těžké tělesné zátěže.

„Každý den přináší nové situace a stále je třeba hledat nová řešení,“ odpovídá kapitán Tomáš Novohradský v reakci na dotaz, zda se výcvik nemění v rutinu. „My se teď snažíme simulovat různé akce, ať už ve vnitřních prostorách, nebo ve vnějším prostředí. A více než dříve klademe při výcviku důraz na verbální kontakt s útočníkem ve snaze odradit ho od jeho úmyslu.“

Tento přístup oceňuje jeden z účastníků kurzu, četař Ivoš Macháček, student oboru ženijní technologie. On sám zde není nováčkem, kurz již dříve absolvoval a nyní si ho přišel zopakovat, aby se ve svých schopnostech zdokonalil. „Slovní komunikace s protivníkem nám dává větší možnost projevit své emoce. Více se to přibližuje skutečným situacím.“

Na závěr kurzu získávají účastníci absolventská či instruktorská osvědčení, která dokládají, že si osvojili patřičné teoretické znalosti a praktické dovednosti ze speciální tělesné přípravy z oblasti boje zblízka.

 

Autor: Viktor Sliva​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa