Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Boj v zastavěném prostoru není radno podceňovat

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Boj v zastavěném prostoru není radno podceňovat

Počet shlédnutí: 253

22.4.2014 • „KOLBA 10, zde KOLBA 12, zjištěn zátaras na hlavním přístupu do osady GAULA, zde KOLBA 12, PŘÍJEM!“, „KOLBA 12, zde KOLBA 10, Rozumím. Pokračuj v postupu na směru okraj lesa 500 m jižně osady GAULA, zde KOLBA 10, PŘÍJEM!“, „KOLBA 10, zde KOLBA 12, Rozumím, provádím, zde KOLBA 12, PŘÍJEM!“ Rádiová komunikace mezi velitelem mechanizované roty a podřízenými veliteli mechanizovaných čet je v plném provozu. Právě se začíná plně rozbíhat boj o malou osadu GAULA, která stojí v cestě 2. mechanizované rotě (2. mr) 41. mechanizovanému praporu (41. mpr) při postupu ke splnění stanoveného úkolu, kterým je ovládnutí jižní části osady CORAZOL a zaujetí blokovacího postavení na přístupu k osadě CARAZOL z jižního směru od osady ORTEGO. 

Ve dnech 4. až 7. dubna 2014 probíhalo ve Vyškově taktické cvičení s využitím simulátorů virtuální simulace. Cvičení se účastnila 2. a 3. mr 41. mpr ze Žatce. Specifikem cvičení bylo, že první den a půl cvičení jedna rota cvičila na virtuálním simulátoru u Odboru simulačních a trenažérových technologií ve Vyškově a druhá rota cvičila na virtuálním simulátoru Virtual Battlespace 2, který poskytla Fakulta ekonomiky a managementu (FEM) Univerzity obrany (UO) v Brně. Po ukončení první části cvičení, se obě roty vystřídaly a cvičící měli možnost procvičit si požadovanou činnost na jiném simulátoru. Simulátor VBS2 byl přepraven z Brna do Vyškova a rozmístěn na jedné z velkoprostorových učeben Vojenské akademie. Tým obsluhy simulátoru VBS2 řídil pplk. Jaroslav Kozůbek z Katedry vojenského managementu a taktiky a k podpoře rozehry mu asistovali dva studenti studijního oboru Vojenský management, a to četař Mísař a četař Fajfrlík, kteří po ukončení bakalářského studia usilují, aby se mohli stát právoplatnými příslušníky právě cvičícího 41. mpr.

Hlavním cílem cvičení bylo prověřit velitelský sbor mechanizované roty v řízení boje a organizaci součinnosti při ničení nepřítele, který se bránil v zastavěných prostorech resp. v osadách. Klíčovým faktorem byla bezprostřední příprava velitele roty a čet, kteří museli provést důslednou rekognoskaci obou osad, které měli na směru postupu a dále přesně vymezit objekty zteče, které musela každá četa ovládnout. Jednalo se především o označení jednotlivých skupin budov, které představovaly dílčí objekty zteče, aby se lépe koordinoval postup jednotek (družstev) v zastavěném prostoru. Podcenění přípravy veliteli vedlo při prvních dvou procvičení scénáře k fatálním následkům – až 60% ztráty na technice a živé síle. Na závěr cvičení, tzn. v rámci procvičení sedmého scénáře, se dařilo plnit složité bojové úkoly v zastavěné oblasti se ztrátami na úrovni v rozmezí 10 až 20%.

Každá rota měla možnost procvičit připravený taktický scénář na virtuálním simulátoru VBS2 celkem 7 krát. Díky velmi vysoké kvalitě zpracování detailů terénu, objektů budov, techniky a dalších entit, byli cvičící doslova vtaženi do řešení stanovených bojových úkolů. Nepřítel byl z větší části vyzbrojen technikou ruské provenience a byl řízen s využitím velmi pokročilé umělé inteligence. Ve vybraných fázích cvičení, byl nepřítel řízen i dvěma přítomnými studenty FEM, aby mohli co nejvěrohodněji reagovat na taktickou činnost cvičících. Cvičící jednotka (mechanizovaná rota) byla vyzbrojena kolovým bojovým vozidlem pěchoty (KBVP) LAV III kanadské armády, který nejlépe umožňoval nahradit současný KBVP Armády České republiky, kterým je KBVP PANDUR II 8x8. Jedna mechanizovaná rota měla možnost procvičit tři scénáře i s využitím bojového vozidla pěchoty BVP-2, kterým je v současnosti vybaven 7. mechanizovaný prapor. V průběhu cvičení velitel roty přímo řídil činnost dvou mechanizovaných čet a třetí četa mu byla rozehrávána s využitím umělé inteligence a její činnost korigována administrátorem cvičení a v průběhu vedení boje v osadě i jedním studentem FEM.

Celkově byly splněny všechny stanovené cíle cvičení. Simulátor VBS2 opět prokázal svou vysokou funkcionalitu vytvářet operační prostředí dle požadavků řídících cvičení, které se svým způsobem velmi blíží operačnímu prostředí v reálných podmínkách. I cvičící ocenili možnosti simulátoru VBS2. Celkově a pozitivně vyhodnotil cvičení s využitím simulátoru VBS2 velitel 41. mpr podplukovník Zdeněk Mikula, který konstatoval, že v dalším výcvikovém roce již budou plně plánovat minimálně dvě cvičení s využitím simulátoru VBS2. Velkou výhodou simulátoru VBS2 je i jeho mobilita, protože je v podmínkách FEM instalován na přenosných počítačích a lze jej převážet z Brna ke konkrétnímu útvaru, a tím i šetřit náklady na přepravu a ubytování cvičících.

 

Autor: Jaroslav Kozůbek​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa