Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Křest nové knihy historika Františka Hanzlíka v Senátu

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Křest nové knihy historika Františka Hanzlíka v Senátu

Počet shlédnutí: 394

18.4.2014 • Ve čtvrtek 17. dubna 2014 v podvečer se v Zaháňském salonku Valdštejnského paláce v Praze uskutečnil slavnostní křest knihy „Československá obec legionářská v exilu 1949-1989“. Prezentace této nové publikace, kterou vydalo ministerstvo obrany v závěru loňského roku, byla pořádána Senátem Parlamentu ČR a Československou obcí legionářskou ve spolupráci s Univerzitou obrany a odborem pro válečné veterány MO. 

Autory knihy jsou historikové profesor František Hanzlík (Univerzita obrany Brno), docent Karel Konečný (Univerzita Palackého Olomouc) a Mgr. Ivana Polley (Londýn). Publikace je, jak autoři píší v jejím úvodu, věnována nejen těm, kteří se společenských změn v roce 1989 a možnosti návratu do své vlasti dožili, ale především těm, kteří věnovali všechny své síly obnově demokracie v Československu a oprávněné satisfakce v podobě rehabilitací a možnosti návratu do vlasti se již nedožili.

Představení této knižní novinky se zúčastnili předseda senátního výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice PhDr. Jaromír Jermář, státní tajemník Ministerstva obrany Mgr. Daniel Koštoval, rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál profesor Bohuslav Přikryl, ředitel odboru pro válečné veterány MO plukovník PhDr. Eduard Stehlík, první místopředseda Československé obce legionářské MUDr. Jindřich Sitta, děkan Fakulty ekonomiky a managementu UO plukovník docent Vladan Holcner a pozvaní hosté. 

Obsah publikace ukazuje souvislosti odchodu vojáků do exilu po únoru 1948 a okolnosti vzniku a působení Československé obce legionářské ve Velké Británii, Francii, Kanadě, Spojených státech, Austrálii a Brazílii. „Kniha přináší fakta a dokumenty o složité životní situaci, do které se dostala většina těch, kdo odešli do exilu před perzekucí nastupujícího komunistického režimu v Československu. Zároveň ukazuje jejich nezměrné úsilí v boji za obnovení demokracie v Československu v letech 1948-1989 a také za zachování tradic těch, kdo položili své životy na frontách první světové války, v boji proti fašismu za druhé světové války a také v boji proti komunistické totalitě po únoru 1948,“ uvedl při prezentaci knihy profesor František Hanzlík, vojenský historik z Univerzity obrany. 

Kmotry knihy se pak stali senátor Jaromír Jermář, státní tajemník Daniel Koštoval a místopředseda obce legionářské Jindřich Sitta. „Jako historik a politik mám velmi blízko k československým legionářům, k zásluhám těchto lidí o vznik našeho samostatného státu a k jejich boji za svobodu a demokracii v naší zemi,“ zdůraznil ve svém vystoupení senátor Jermář.

„Publikaci přikládám dvojí význam. Autorům se podařilo shromáždit unikátní materiály, které jsou uloženy v zahraničí a jejichž dostupnost by byla velice obtížná. Dalším pozitivem je to, že odbor pro válečné veterány, který zodpovídá za vydávání osvědčení účastníka odboje a odporu proti komunismu podle zákona č. 262/2011, může zveřejněná fakta využít při posuzování dílčích žádostí,“ řekl ředitel odboru pro válečné veterány MO plukovník Eduard Stehlík. 

Nová kniha je součástí volného cyklu publikací věnovaných pomoci krajanů v exilu Československu ve 20. století. První z nich „Krajané v USA a vznik ČSR“ je věnována pomoci krajanů československé zahraniční akci v letech 1914-1918. Následující díl „Krajané a československý zahraniční odboj 1938-1945“ přináší fakta o pomoci krajanů na celém světě zahraničnímu odboji za druhé světové války. Třetí díl „Krajané v USA a vojenský exil pro obnovu demokracie v Československu po únoru 1948“ obsahuje informace o vzniku a působení Svazu československých důstojníků v exilu a o pomoci krajanů v USA v zápase o obnovení demokracie v Československu. Všechny publikace vznikly v rámci řešení vědeckých projektů na Univerzitě obrany v letech 2008-2014 a byly vydány i v anglické verzi.  Řešitelem projektů byl profesor František Hanzlík.

 

Autor: Pavel Pazdera​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa