Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Vyhodnocení účasti studentů UO na cvičení u vojsk

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Vyhodnocení účasti studentů UO na cvičení u vojsk

Počet shlédnutí: 196

17.4.2014 • Ve dnech 7. – 11. dubna 2014 se na základě vyžádání velitelem 43. výsadkového praporu CHRUDIM a pozitivního vyjádření k žádosti ze strany Rektora-velitele UO zúčastnilo 13 příslušníků UO cvičení 43. vpr ve vojenském výcvikovém prostoru (VVP) HRADIŠTĚ. Finálním zaměstnáním 43. vpr bylo rotní taktické cvičení s bojovou střelbou (RTC s BS). Tomuto finálnímu zaměstnání byl podřízen veškerý předcházející výcvik ve VVP.

Dvanáct studentů (10 z FEM a 2 z FVT) se primárně účastnili jako příslušníci rozehry cvičení – skupina OPFOR. Péčí 43. vpr byli studenti cestou na VVP vyzbrojeni zbraněmi CZ 805 BREN a částí výstroje, která není součástí výstrojní normy studentů UO. Studenti za řízení štábu praporu rozehrávali denní a noční incidenty pro vyvedené úkolové uskupení (s početnou skupinou Vojenské policie z pohotovostního oddělení Stará Boleslav), včetně 2. rotního úkolového uskupení připravujícího se na RTC s BS na téma „Přepad objektu“.

I z hlediska prvních reakcí velitele praporu, příslušníků štábu praporu, ale i cvičících vojsk, kterým skupina OPFOR „škodila“ lze konstatovat, že studenti UO splnili všechny úkoly příkladně a přístupem k jejich plnění a prokázanými schopnostmi a dovednostmi udělali sobě a Univerzitě obrany dobrou reklamu. Důkazem je i fakt, že před odjezdem ze cvičení vyjádřil velitel praporu přání pokračovat v takovýchto aktivitách, včetně schopnosti přizpůsobení plánu výcvikových opatření praporu tak, aby účastnící se studenti neměli velkou absenci na zaměstnáních v rámci výuky na UO – například naplánování části cvičení 43. vpr i na víkendové dny.

 

Autor: Zdeněk Flasar​, foto: archív UO

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa