Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
WILD EAGLE 2014 - návštěva účastníků 26. kurzu Generálního štábu v Bruselu, Monsu, Brunssumu a Geilenkirchenu

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

WILD EAGLE 2014 - návštěva účastníků 26. kurzu Generálního štábu v Bruselu, Monsu, Brunssumu a Geilenkirchenu

Počet shlédnutí: 54

16.4.2014 • Ve dnech 7. - 11. dubna 2014, v souladu s osnovami předmětu praxe, navštívili účastníci 26. KGŠ zahraniční pracoviště národních představitelů působících ve strukturách NATO a EU v HQ NATO a HQ EU v Bruselu, SHAPE (SUPREME HEADQUARTERS ALLIED POWERS EUROPE) v Monsu a HQ JFC v Brunssumu.

V průběhu návštěvy byli účastníci kurzu přijati generálmajorem Ing. Jiřím Balounem, Ph.D., MSc, vedoucím vojenského zastoupení při NATO a EU. Prioritně byla rozebírána a diskutována témata zabývající se rozhodovacími procesy na politicko-strategické úrovni v EU a vztahy EU a NATO.

Dalším z probraných témat byla Společná zahraniční a bezpečnostní politika EU, zejména „Společná bezpečnostní a obranná politika EU“ (EU CSDP – European Union Common Security and Defence Policy) a jednotlivé fáze tohoto procesu. Účastníci kurzu byli dále seznámeni s místem a úlohou Vojenské sekce stálé delegace při NATO a EU. Kromě toho navazovala témata a diskuse týkající se zastoupení vojenských i civilních expertů ve výborech, komisích, pracovních skupinách NATO. Samostatnou kapitolou byla diskuse týkající se aktuálních otázek z operací řízených EU a operací NATO. V neposlední řadě bych zmínil i seznámení se s implementací nové struktury NATO (NCS – NATO Command Structure) a dotazníkem obranného plánování EU Military Capabilities Questionnaire (MCQ) 2013, který vychází z dotazníku NATO Defence Planning Capability Survey (DPCS) 2013 a je upraven pro potřeby EU.

Následující den byli účastníci kurzu přijati národním zastupitelem ČR v SHAPE (Alianční velitelství pro operace) generálmajorem TESAŘÍKEM. Na tomto pracovišti byla přednášena témata z oblasti plánování operací, proces aktivace a certifikace NRF (NATO Response Force – Síly reakce NATO) zahraničními příslušníky velitelství v Monsu. Rovněž byla diskutována tématika týkající se působnosti a organizační struktury tohoto velitelství.

Na závěr navštívili účastníci kurzu aliančního velitelství společných sil v Brunssumu (Joint Force Command, JFCBS) v Holandsku. Zde je přivítal samotný velitel JFCBS, 4 hvězdičkový německý generál Hans-Lothar DOMRÖSE, který přiblížil postavení a hlavní úkoly tohoto velitelství. Rovněž poskytl jedinečný pohled na vývoj mise v Afghánistánu, užitečnost konceptu NRF, přístup k budoucímu výcviku a cvičení NATO. V závěru svého vystoupení vyvolal velice přínosnou diskusi mezi všemi zúčastněnými na téma krize na Ukrajině.

V průběhu této návštěvy byli účastníci kurzu seznámeni nejen se strukturou, úkoly, rolí a schopnostmi tohoto velitelství, ale i s posláním a hlavními úkoly Společného krizového a operačního centra (Comprehensive Crisis and Operations Management Centre - CCOMC ).

Následně navštívili účastníci 26. Kurzu Generálního štábu leteckou základnu NATO v Geilenkirchenu (Německo), kde je přivítal velitel základny americký generál major Andrew M. Mueller. Společně s mjr. je seznámil s historií, strukturou a se specifickými úkoly této letecké základny postavené prioritně na letounech AWACS (Airborne Early Warning and Control Aircraft).

V průběhu celé této zahraniční praxe získali účastníci 26. kurzu Generálního štábu řadu poznatků a zkušeností, které uplatní nejen v rámci studia, ale i při výkonu zastávaných funkcí v rezortu obrany.


Autor: David Čep​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa