Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Profesor Hrubý získal čestný doktorát trenčínské univerzity

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Profesor Hrubý získal čestný doktorát trenčínské univerzity

Počet shlédnutí: 345

11.4.2014 • Vědecká rada Trenčínské univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíně na svém slavnostním zasedání dne 10. dubna 2014 udělila významnému vědci a vysokoškolskému učiteli Univerzity obrany profesoru Vojtěchu Hrubému čestný akademický titul Doctor honoris causa. 

Vědecká rada Trenčínské univerzity Alexandra Dubčeka společně s vědeckou radou Fakulty speciální techniky tímto ocenila prof. Ing. Vojtěcha Hrubého, CSc. za jeho celoživotní dílo v oblasti speciální strojírenské techniky a strojírenských technologií a materiálů. Oceněný vědec a pedagog dlouhodobě spolupracuje s trenčínskou Fakultou speciální techniky a nemalou měrou se zasloužil o její rozvoj. Čestný doktorát převzal z rukou rektora tamní univerzity doc. Ing. Jozefa Habánika, Ph.D.

Profesor Vojtěch Hrubý působí jako vedoucí vědecký pracovník na Katedře strojírenství Fakulty vojenských technologií Univerzity obrany a je uznávaným odborníkem na strojírenské materiály a moderní technologie pro jejich úpravu. Zaměřuje se na povrchové technologie zejména plazmovou nitridaci a povlaky, včetně vyhodnocování vlastností povlakovaných materiálů.

Zasloužil se o zpracování a zavedení metodiky plazmové nitridace hlavní zbraní. Je autorem řady patentů a průmyslových vzorů z oblasti povrchových technologií, více jak 30 článků v odborném periodiku a 60 ve sbornících. V posledních deseti letech jako odpovědný řešitel realizoval devět výzkumných projektů v rámci Ministerstva obrany, Ministerstva průmyslu a obchodu a Grantové agentury ČR.

Na slavnostní promoci čestný doktorát obdržel ještě prof. Ing. Eugen Jóna, DrSc. z trenčínské univerzity za celoživotní dílo v oblasti anorganických materiálů a technologií. Zasedání vědecké rady Trenčínské univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíně se kromě představitelů této vysoké školy a průmyslu trenčínského regionu zúčastnili prorektor pro vědeckou a expertní činnost Univerzity obrany plukovník profesor Martin Macko a děkan Fakulty vojenských technologií UO plukovník docent Libor Dražan. 

 

Autor: Pavel Pazdera​, foto: TnUAD Trenčín ​ 

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa