Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Přijímací zkoušky s novinkou

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Přijímací zkoušky s novinkou

Počet shlédnutí: 186

10.4.2014 • Jako první ze dvou brněnských fakult Univerzity obrany zahájila přijímací zkoušky pro příští akademický rok Fakulta vojenských technologií. Od pondělí 7. dubna až do konce pracovního týdne se její učebny a sportoviště plní stovkami zájemců o studium ve všech nabízených studijních programech. 

Významnou novinkou mezi studijními programy na Univerzitě obrany a ve vysokoškolském vzdělávání v České republice vůbec je pětiletý magisterský program Vojenské technologie. Ten je svým způsobem výjimečný, protože přijatí uchazeči po absolvování společné úvodní náplně budou postupně v průběhu studia zařazováni rozhodnutím děkana do jednotlivých studijních modulů. Toto rozdělování bude probíhat na základě aktuálních požadavků Ministerstva obrany ČR, studijních výsledků, osobnostních předpokladů, zjištěné zdravotní způsobilosti a zájmu studentů o daný studijní modul.

„Já určitou představu o specializaci mám, ale definitivně bych se rozhodla až na základě průběhu studia,“ vítá novou koncepci vojenského studijního programu Kateřina Jersáková, gymnazistka z Vyškova, jeden z 370 přihlášených uchazečů. Spolu s téměř stovkou dalších středoškoláků absolvovala přijímací zkoušky ve středu dopoledne. Pro studenty znamená oddálení volby konkrétního oboru možnost lépe se identifikovat s předmětem studia a v důsledku toho i s následujícím zaměstnáním.

Univerzitě přinese pětiletý studijní program lepší využití výukových kapacit a zjednodušení administrativy. I když to neplatí zcela od počátku, protože jako každá novinka i tato vyžaduje čas na zavedení. „Pro uchazeče je náročnější zorientovat se v nabídce jednotlivých programů. Museli jsme ji více než v předchozích letech vysvětlovat, bylo více dotazů na obsah a zaměření studia,“ shrnuje zkušenosti se zaváděním nového studijního programu podplukovník Ing. Pavel Brach, vedoucí studijního referátu FVT.

„Je to jistota zaměstnání,“ uvádí na prvním místě mezi důvody k podání přihlášky na Univerzitu obrany Filip Šigut, student Albrechtovy střední školy v Českém Těšíně. A hned dodává: „Ale taky je to zájem o armádu, vojenská čest a služba vlasti.“ Kateřina Jersáková měla volbu zjednodušenou a hodnotí ji s nadsázkou: „Můj táta je voják. Tak kam jinam bych měla jít?“

Kromě znalostí z matematiky a anglického jazyka prokazují potencionální posluchači vojenského studia také svou tělesnou zdatnost. Na univerzitních sportovištích absolvují dvanáctiminutový běh a za úkol také mají během jedné minuty udělat alespoň 35 cviků leh-sed. Výsledky přijímací zkoušky se uchazeči prostřednictvím informačního systému univerzity dozvědí týž den odpoledne.

K další části nabídky studijních programů, civilnímu bakalářskému studiu přijala Fakulta vojenských technologií UO pro následující ročník na 150 přihlášek, obdobný zájem je také o navazující magisterské studium.

 

Autor: Viktor Sliva​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa