Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Desetiletá Univerzita obrany si připomněla Den učitelů

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Desetiletá Univerzita obrany si připomněla Den učitelů

Počet shlédnutí: 565

 28.3.2014 • Také v roce desátého výročí svého založení spojila Univerzita obrany Den učitelů se slavnostními ceremoniály, jejichž součástí bylo představení nových profesorů a docentů univerzitní akademické obce a předání vysokoškolských diplomů absolventům doktorských studijních programů Fakulty ekonomiky a managementu a Fakulty vojenských technologií. Za osobní přínos škole byly oceněny také dvě desítky akademických pracovníků a některých dalších příslušníků Univerzity obrany. 

Na úvod slavnostního dne se v aule Fakulty stavební VUT na ulici Veveří sešli na svém shromáždění učitelé Univerzity obrany, aby do svých řad přijali nové docenty a profesory, jmenované v roce 2013. Rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál prof. Ing. Bohuslav Přikryl, Ph.D se ve  svém zahajovacím proslovu vrátil k osobnosti Jana Ámose Komenského a připomněl jeho slova: „Takový je příští věk, jak jsou vychováváni příští jeho občané“. A právě měnící se požadavky kladené na absolventy školy určují nový strategický cíl Univerzity obrany. Za historický moment označil rektor-velitel skutečnost, že všechny tři fakulty začnou poskytovat vojenským studentům vysokoškolské vzdělávání v souvislých magisterských studijních programech, což nemá v celé České republice svoji obdobu.

V hlavní části slavnostního shromáždění byli představeni noví profesoři a docenti univerzitní akademické obce, kteří své tituly získali v průběhu roku 2013. Před rektora-velitele UO a auditorium postupně předstoupili tři nově jmenovaní profesoři a posléze devět docentů, jež se rovněž habilitovali v uvedeném období. Plaketu pak převzalo 17 akademických pracovníků a dalších příslušníků Univerzity obrany, kteří byli oceněni za dlouhodobé dosahování výborných pracovních výsledků a osobní přínos ke zkvalitnění systému vzdělávání.

Mnozí z účastníků slavnostního shromáždění si bezprostředně po jeho ukončení nenechali ujít výjimečnou příležitost k setkání s lidmi, pro něž je přítomnost v ozbrojených konfliktech takříkajíc denním chlebem. O své zkušenosti se přijeli podělit tři novináři, váleční zpravodajové, kteří působili na různých krizových místech celé planety - reportér a producent Marek Vítek, fotograf Michal Novotný a reportér Tomáš Vlach. A protože jeden obraz vydá za tisíc slov, prezentoval Marek Vítek na úvod besedy jeden z dílů svého cyklu Česká mise, věnovaný působení mírových sil v africkém Kongu, a Michal Novotný přestavil své fotografie, za které získal i prestižní ocenění.

Krátce po poledni nastala slavnostní chvíle pro téměř tři desítky nových absolventů doktorských studijních programů Fakulty ekonomiky a managementu a Fakulty vojenských technologií. Se souhlasem rektora-velitele Univerzity obrany brigádního generála prof. Ing. Bohuslava Přikryla, Ph.D a po složení slibu převzali noví absolventi školy své vysokoškolské diplomy z rukou děkanů uvedených fakult plukovníka doc. Ing. Vladana Holcnera, Ph.D. a plukovníka doc. Ing. Libora Dražana, CSc.

Součástí nové strategie vedení UO je záměr rozvinout školu jako místo pro působení zajímavých osobností ze širokého spektra společenských oborů. Dokladem této snahy byla přednáška Jiřího Kolbaby, která se v prostorách UO uskutečnila na závěr programu letošního Dne učitelů. Známý cestovatel se s početnými účastníky přednášky podělil nejen o své fotografie, které dokládají cesty na 6 kontinentů, ale také o zkušenosti, jak tyto fotografie pořídit a spolu se zajímavými scenériemi zachytit i neopakovatelné dojmy a emoce. S ohledem na prostředí, v němž přednášel, připojil Jiří Kolbaba tentokrát i několik cestovatelských zážitků s vojenskou tématikou.


Fotogalerie: 

 OSLAVA DNE UČITELŮ

 PROMOCE DOKTORANDŮ​



Autor: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa