Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Taktické cvičení za polárním kruhem

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Taktické cvičení za polárním kruhem

Počet shlédnutí: 276

25.3.2014 • Rotmistr Bc. Daniel Buršík a rotný Bc. Jakub Kružík se v doprovodu majora Ing. Jana Drozda zúčastnili v termínu 2. – 7. března 2014 kurzu s názvem War Studies Advanced Course Tactical Exercise Battalion Level, který organizovala švédská vojenská akademie National Defence College. Kurz byl zaměřen především na zdokonalení rozhodovacího procesu během vedení boje v subarktických podmínkách na stupních rota a prapor.

Po příletu do Stockholmu na nás na letišti čekal jeden z příslušníků akademie, který nás přivítal a odvezl do kasáren švédské vojenské akademie nacházejících se na zámku Karlberg. Zde nám byla představena náplň kurzu, převzali jsme bojové rozkazy a byli jsme uvedeni do taktické situace, která nás provázela po celý následující týden.

Hlavní dění na nás ovšem čekalo daleko na severu za polárním kruhem poblíž severních švédsko-finských hranic, kam jsme se v pondělí přesunuli švédskými aerolinkami. Nejdříve jsme doletěli do Kiruny, odkud jsme dále pokračovali několik dalších desítek kilometrů do městečka Ovre Soppero, kde jsme se ubytovali. Následoval uvítací a informační breefing a rozdělení do skupin, ve kterých jsme plnili následné úkoly.

Úterý pro nás bylo „rekognoskačním“ dnem. Přímo v terénu podél silnice vedoucí sto kilometrů na sever až k hranicím s Finskem jsme společně se švédskými kadety prováděli rekognoskaci terénu a ujasňovali si rozhodnutí, která jsme si předchozí den zakreslili do mapy. Naše výsledky jsme přednesli na večerním breefingu instruktorům, kteří nás během týdne zásobovali dalšími úkoly, a to i přímo v zasněženém a zmrzlém terénu, kde bylo na nás činit rozhodnutí v rolích velitelů rot a praporů na základě stanovených situací, které nám vždy instruktoři nastínili.

Celková spolupráce se švédskými kadety byla velmi zdařilá a prospěšná jak po jazykové stránce, kdy jsme měli příležitost si osvěžit znalosti angličtiny, tak i po stránce taktické, ve které jsme měli možnost seznámit se se švédským přístupem k taktice, který byl v mnohém podobný našemu. Mnohdy jsme však také našli rozdíly ve způsobu vedení boje, díky čemuž měli všichni účastníci možnost přiučit se novým poznatkům.

 

Autor: Jakub Kružík

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa