Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Desítky nových dárců kostní dřeně z Univerzity obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Desítky nových dárců kostní dřeně z Univerzity obrany

Počet shlédnutí: 196

18.3.2014 • Celkem 64 studentů Univerzity obrany poskytlo v pondělí 17. března vzorek krve, aby po jeho rozboru mohli být zařazeni do Českého národního registru dárců dřeně. Hromadným odběrem vyvrcholila náborová kampaň, která probíhá v Brně od 24. února v rámci projektu „Armáda dává naději“. Na jeho organizaci se spolu s Univerzitou obrany, Českým národním registrem dárců dřeně a Nadací pro transplantace kostní dřeně podílí i Ministerstvo obrany ČR.

„Ohlas byl mnohem větší, než jsme očekávali,“ hodnotí výsledek kampaně MUDr. Simona Hohlová, vedoucí Dárcovského centra při Transfuzním a tkáňovém oddělení Fakultní nemocnice Brno, jehož pracovnice odběry a registraci zájemců prováděly. Studenti Univerzity obrany jsou vhodnými adepty pro vstup do registru – jejich věk se totiž musí pohybovat v rozmezí 18 a 35 let a zdravotní stav musí být bezproblémový. „Získané vzorky nyní zašleme k nezbytné analýze do plzeňského sídla Českého národního registru dárců dřeně,“ popisuje další postup Simona Hohlová.  

„Uvažoval jsem o tom už delší dobu,“ hodnotí rotmistr Jan Motalík, jeden z nových potenciálních dárců své pohnutky, které jej vedly ke vstupu do registru. „Člověk totiž nikdy neví a nedá se vyloučit, že i já budu někdy takovouto pomoc potřebovat.“  Nemocemi krvetvorby v České republice onemocní každý rok stovky lidí, pro něž naději na úplné uzdravení a návrat do plnohodnotného života přináší transplantace krvetvorných buněk od zdravého dárce.

Najít nové dárce kostní dřeně z řad příslušníků Armády České republiky i civilní veřejnosti a společně tak bojovat proti zákeřným nemocem, jako je například leukémie, je hlavním smyslem projektu „Armáda dává naději“. Současná etapa projektu byla zahájena 24. února na Univerzitě obrany v Brně přednáškami pro studenty. Doprovázena je výstavou fotografií rotného Tomáše Johanidese a majorky Jolany Fedorkové nazvaná „Život s nadějí“, která dokumentuje život v Afghánistánu a působení českých vojáků v provincii Lógar.


Autor: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa