Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
15. výročí vstupu ČR do NATO si připomněla i Univerzita obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

15. výročí vstupu ČR do NATO si připomněla i Univerzita obrany

Počet shlédnutí: 229

14. 3. 2014 • Ve čtvrtek 13. března 2014 se na Univerzitě obrany uskutečnilo slavnostní shromáždění příslušníků školy u příležitosti 15. výročí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance. Akademická obec univerzity a představitelé partnerských spolků a organizací si tak připomněli nejen tento významný den České republiky a její armády, ale i záruky kolektivní obrany v rámci NATO. 

Prorektor pro vnitřní řízení Univerzity obrany plukovník gšt. Ing. Miloslav Bauer, Ph.D., v úvodním projevu kromě důležitosti tohoto historického mezníku připomněl cestu, po níž prošla Armáda České republiky od začlenění do sil Severoatlantické aliance až po současnost. „Jsem přesvědčen, že česká armáda od přijetí naší země do Severoatlantické aliance v roce 1999 vykonala nemalý kus odpovědné, poctivé práce a stala se pevnou součástí obranného společenství demokratických států,“ shrnul prorektor.

Základními pilíři naší obrany a bezpečnosti jsou dnes transatlantický rozměr kolektivní obrany v rámci Severoatlantické aliance a rozvoj Společné bezpečnostní a obranné politiky EU. „Česká republika vstupem do NATO vyjádřila svou pevnou vůli a odhodlání sdílet se svými spojenci odpovědnost za ochranu a prosazování zásad mírového soužití mezi státy, respektování základních lidských a civilizačních práv, rovnoprávnost v mezinárodních vztazích a za uplatňování demokratických přístupů při řešení sporných otázek. Dnešní situace na Ukrajině a v minulosti situace na Balkáně nás nutí přemýšlet o bezpečnostních zárukách dnešního světa poněkud hlouběji,“ podotkl plukovník gšt. Miloslav Bauer.

Jak dále zaznělo na shromáždění akademické obce, Univerzita obrany má své nezastupitelné místo jako resortní instituce pro přípravu vojenských profesionálů dle standardů Severoatlantické aliance a potřeb bezpečnostní komunity v oblasti terciárního vzdělávání, teoretické přípravy ve specializovaných kurzech a jako instituce pro celoživotní vzdělávání v resortu MO. „Univerzita obrany je zde 10 let a nadále se s ní v systému vzdělávání pro potřeby resortu obrany počítá,“ zdůraznil prorektor UO.

S hlavním projevem k 15 letům České republiky v NATO vystoupil generálporučík ve výsl. Ing. Jaroslav Kolkus, který v letech 2008 až 2011 působil jako vojenský představitel České republiky při NATO a EU v Bruselu a nyní je vědeckým pracovníkem Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studiích Univerzity obrany. Generál Kolkus se ve svém vystoupení podrobně zaobíral obdobím před vstupem ČR do NATO, kdy se vytvářely podmínky pro těsnou a vzájemně výhodnou budoucí spolupráci, dále zhodnocením našich prvních kroků v rámci Aliance, tedy obdobím reformních změn v AČR, zahájených strategickou revizí obrany v roce 2000 a ukončených dosažením počátečních operačních schopností AČR v roce 2006, a také přínosy členství pro naši zemi a její armádu.

„Zvláště je třeba připomenout oblasti, z kterých jsme díky našemu členství v NATO nejvíce těžili při výstavbě a rozvoji našich ozbrojených sil. Jsou to oblasti obranného plánování, naplňování konceptu sil rychlé reakce, zapojení se do programu bezpečnostních investic NATO, standardizace, plnění úkolů v misích a účast našich důstojníků a praporčíků ve strukturách NATO a v neposlední řadě oblast vzdělávání, výcviku a výchovy vojáků,“ řekl generál Kolkus.

Značnou pozornost také věnoval neustálému snižování rozpočtu Ministerstva obrany ČR a budoucímu rozvoji schopností Ozbrojených sil ČR. Generál Jaroslav Kolkus ve svém projevu vzpomněl také roli bývalé Vojenské akademie v Brně a dnešní Univerzity obrany na poli vzdělávání v kontextu našeho členství v NATO. „Tato škola plně využila možnosti k získání zkušeností a sdílení schopností se vzdělávacími institucemi zemí států NATO. Vysoce kvalifikovaný pedagogický sbor kvalitně připravuje budoucí důstojníky pro plnění úkolů v mezinárodním prostředí i pro plnění úkolů na území ČR. Důstojníky vysoce všeobecně a odborně připravené, schopné velet, krizově řídit a kriticky myslet a řešit náročné úkoly spojené s výkonem služby. Univerzita obrany v průběhu let úspěšně připravovala vyšší důstojníky v kariérových kurzech v souladu s posledními požadavky a zásadami na vedení operací a plnění úkolů na velitelstvích a štábech doma i v zahraničí.“


Autor: Pavel Pazdera, foto: Marek Žižlavský​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa