Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Státní tajemník Daniel Koštoval na pracovní návštěvě Univerzity obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Státní tajemník Daniel Koštoval na pracovní návštěvě Univerzity obrany

Počet shlédnutí: 416

12.3.2014 • Hospodárnost, efektivita, nová vzdělávací strategie, výsledky vědecko-výzkumné činnosti, možnosti investičního rozvoje školy byly hlavní oblasti, o které se zajímal státní tajemník ministerstva obrany Mgr. Daniel Koštoval při včerejší návštěvě Univerzity obrany. 

V úvodu pracovního jednání s vedením Univerzity obrany se státní tajemník seznámil s úkoly, působností a záměry dalšího rozvoje univerzity. „Dlouhodobě chceme Univerzitu obrany rozvíjet jako mezinárodně uznávanou a vojensky profilovanou státní vysokou školu univerzitního typu zabezpečující přípravu personálu dle požadavků a potřeb Armády České republiky,“ řekl rektor-velitel brigádní generál prof. Bohuslav Přikryl a dodal: „Děláme vše proto, aby se Univerzita obrany stala centrem požadovaných vědeckých, výzkumných, inovačních a expertních schopností pro potřeby AČR, NATO a bezpečnosti státu, a také centrem pro rozvíjení a formování strategické a bezpečnostní komunity resortu obrany.“

Při představení Univerzity obrany generál Přikryl hovořil o dalších prioritách rozvoje školy a nové vzdělávací strategii, která by měla zjednodušit, zefektivnit a komplexně adaptovat systém vzdělávání na potřebu přípravy personálu Ozbrojených sil ČR, posílit profesní část studijních programů a výuku více propojit s praxí, a také formovat a rozvíjet osobnost studenta.

Rektor-velitel brněnské vojenské vysoké školy přiblížil státnímu tajemníkovi ministerstva obrany komplexní strategii ve výzkumu, vývoji a inovacích. Univerzita obrany prioritně bude provádět obranný aplikovaný výzkum a vývoj, sekundárně bezpečnostní výzkum. Dále mluvil o způsobech financování vědecké práce, rozpočtu Univerzity obrany na letošní rok, vývoji počtu studentů, akademických pracovníků a zabezpečujícího personálu. Zatímco počet studentů se od roku 2010 pohybuje kolem dvou tisíc, početní stav personálu se za deset let existence školy snížil z 1289 osob na 866.

Součástí prezentace generála Bohuslava Přikryla byly rovněž informace o aktivitách univerzity na poli mezinárodní spolupráce, o záměrech investičního rozvoje a zapojení školy do operačních programů financovaných ze strukturálních fondů Evropské unie.

„Univerzita obrany nyní vytváří podmínky pro provedení vnitřní transformace součástí, která umožní dlouhodobé naplňování komplexní strategie vzdělávání na univerzitě a tím vytvoří podmínky pro personální a finanční stabilizaci a dílčí investiční rozvoj,“ zdůraznil generál Přikryl. Univerzita obrany je podle rektora-velitele připravena realizovat i úsporná opatření a také chce posílit transparentnost školy z hlediska působnosti a výkonů.

V kontextu prezentovaných informací a údajů se poté státní tajemník Daniel Koštoval, kterého doprovázel ředitel sekce personální - personální ředitel MO Ing. Petr Vančura, blíže zajímal o obsah přípravy studentů v jednotlivých specializacích, projekty a výstupy z oblasti vědecké práce, formy mezinárodní spolupráce v rámci států NATO a V4 a také o možnosti vzdělávaní většího počtu studentů ze zahraničí. Značnou pozornost věnoval otázkám financování jednotlivých činností univerzity.

Podle státního tajemníka je místo Univerzity obrany jako státní vojenské vysoké školy nezastupitelné v návaznosti na specifickou potřebu přípravy personálu pro obranu a bezpečnost ČR. „Univerzita obrany vykazuje velmi solidní produktivitu,“ uvedl na závěr pracovní návštěvy v Brně Daniel Koštoval.


Autor: Pavel Pazdera​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa