Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Nový obor a moderní technika přilákaly stovky zájemců

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Nový obor a moderní technika přilákaly stovky zájemců

Počet shlédnutí: 412

28.2.2014 • Přes tři stovky zájemců dorazily ve čtvrtek 27. února 2014 na den otevřených dveří Fakulty ekonomiky a managementu Univerzity obrany. Přilákala je prezentace nového studijního oboru, který má za úkol připravovat budoucí velitele a vojenské specialisty představující klíčový personál Armády ČR. Fakulta jich letos do nového pětiletého magisterského studia přijme kolem stovky. 

Moderní zbraně české armády, robotická vozidla Taros, ženijní prostředky či 3D vizualizace terénu. I takovéto ukázky čekaly na zájemce o studium na Univerzitě obrany. Vyzkoušet si mohli například virtuální bojový simulátor VBS2. „Vznikl na bázi komerční počítačové hry,“ vysvětlil četař Petr Hnízdil, který mladým zájemcům simulátor ukazoval. To, co vypadá jako počítačová hra, má podle něj velký význam pro výcvik budoucích velitelů. „Simuluje činnost jednotky. Je to skvělý nástroj z hlediska výcviku velitelů, kteří musí sami získat přehled o situaci, komunikovat, vyzkouší si proces velení,“ dodal Hnízdil.

Právě zájemci o kariéru armádního velitele dorazili na akci především. Spíš než prezentace vojenské techniky a vybavení je přilákal nově akreditovaný magisterský studijní obor na Univerzitě obrany: Řízení a použití ozbrojených sil. Z něj by měli po pěti letech studia vzejít budoucí velitelé průzkumných, dělostřeleckých, ženijních či chemických jednotek nebo vojenští specialisté na logistiku, finanční a lidské zdroje. „Zatím přijímáme 96 studentů, dá se ale předpokládat, že jich budeme přijímat až 120,“ uvedl proděkan pro vnější vztahy a rozvoj FEM major Jan Drozd. Ten před zcela zaplněným sálem klubového zařízení univerzity představil studium zájemcům.

„O své profilaci budete rozhodovat až ve třetím ročníku, kdy už budete o armádě něco vědět, budete mít představu, co vás baví a co ne,“ upozornil major Drozd na fakt, že studenti si svoji specializaci určí až pro poslední dva roky studia. Podle něj univerzita nabízí nejen získání kvalitního vzdělání, ale také jistotu dobrého zaměstnání. „Mohu vám garantovat, že všichni absolventi tohoto programu najdou pracovní uplatnění v rámci Armády ČR. To vám asi žádná jiná škola nemůže nabídnout,“ uzavřel proděkan FEM. Nezanedbatelnou přidanou hodnotou absolventů UO je také jejich dobrá jazyková vybavenost, fyzická zdatnost a schopnost vést podřízené.

Že mladé lidi studium na vojenské vysoké škole láká, dokázal nejen velký zájem o den otevřených dveří, ale především to, že si desítky mladých lidí hned na místě vyplnily přihlášku a s pracovníky Rekrutačního střediska Morava zahájily úkony nutné k povolání do služebního poměru vojáka z povolání. „Rozhoduji se mezi několika vysokými školami. Jako prioritní volba se mi jeví studium na Univerzitě obrany a rád bych se na ní dostal. Velice mě zajímají počítačové simulace a chtěl bych se stát důstojníkem,“ prozradil Jan Uherek, který studuje Gymnázium v Krnově.

„Měl bych jistotu povolání a je to prestižní škola. Už jen tím, že bych ji vystudoval, bych něco dokázal,“ uvedl jeden ze zájemců Alex Kavan. „Byl to vždycky můj sen, být v armádě. Přihlášku už mám podanou,“ potvrdila mladá návštěvnice Iveta Tanenbergerová. Pokud uspěje a školu vystuduje, bude možná v budoucnu patřit mezi armádní specialisty.

Termín podání přihlášky ke studiu v novém oboru je do 31. března 2014.


Video:  Záznam dne otevřených dveří FEM 27. 2. 2014​​​

 

Autor: Pavel Pazdera, izi, foto: Marek Žižlavský​, Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa