Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Projekt „Armáda dává naději“ doputoval do Brna

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Projekt „Armáda dává naději“ doputoval do Brna

Počet shlédnutí: 579

25.2.2014 • Projekt „Armáda dává naději“, jehož smyslem je nalézt možné dárce kostní dřeně mezi vojáky, ale i běžnými občany, pokračuje i v roce 2014. Projekt spustilo Ministerstvo obrany ČR v roce 2012 a nyní ve spolupráci s Univerzitou obrany, Nadací pro transplantace kostní dřeně a Českým národním registrem dárců dřeně v něm pokračuje. 

Zahájení letošních aktivit v rámci daného projektu proběhlo v pondělí 24. února na Univerzitě obrany formou informativních přednášek pro vojenské studenty. Cíl projektu je jednoduchý – informovat, či přímo vybídnout potencionální dárce kostní dřeně, aby se zapsali do Českého národního registru dárců dřeně a přinesli tak větší naději na uzdravení nemocným leukemií u nás i v zahraničí.

Pro studenty přednášely MUDr. Jana Navrátilová z Hematologicko-onkologického oddělení Fakultní nemocnice Plzeň a MUDr. Simona Hohlová z Transfuzního a tkáňového oddělení Fakultní nemocnice Brno. „Velmi si vážíme toho, že nám Univerzita obrany v Brně vyšla tak vstříc a my dnes můžeme studenty seznámit s projektem, který dává naději nemocným. Pro nás je toto téměř ideální šance, jak objasnit mladým a zdravým lidem smysl našeho počínání, apelovat na dobrovolnost a vyvrátit mnohé mýty, které se šíří o dárcovství kostní dřeně,“ ocenila přístup vedení univerzity MUDr. Jana Navrátilová.

Za vedení Univerzity obrany se zahájení zúčastnil prorektor pro vnitřní řízení plukovník gšt. Ing. Miloslav Bauer, Ph.D., který daný projekt označil za velice potřebný. „Věřím, že naši studenti se připojí k tomuto ušlechtilému projektu a přinesou tak větší naději na uzdravení vážně nemocným lidem,“ řekl mimo jiné prorektor UO.

Projekt doprovází výstava fotografií rotného Tomáše Johanidese a majorky Jolany Fedorkové nazvaná „Život s nadějí“, která byla slavnostně otevřena rovněž 24. února 2014. Rozsáhlá výstava fotografií o životě v Afghánistánu a působení českých vojáků v provincii Lógar je umístěna jak ve vestibulu budovy Univerzity obrany, tak i před ní na ulici Kounicova 44. Na vernisáži byli přítomni plukovník Ing. Pavel Lipka, zástupce velitele 7. mechanizované brigády v Hranicích, který v letech 2008-2009 velel 2. kontingentu českého provinčního rekonstrukčního týmu v afghánském Lógaru v rámci mise ISAF, a jeden z autorů fotografií rotný Tomáš Johanides, příslušník 43. výsadkového mechanizovaného praporu v Chrudimi. Ti studentům UO přiblížili působení českých vojáků v PRT ISAF a podělili se rovněž o své bezprostřední zážitky. Výstava také informuje veřejnost o možnosti aktivně se připojit k projektu „Armáda dává naději“.

Během informativních přednášek projevilo prvních padesát studentů Univerzity obrany zájem o zapsání do Českého národního registru dárců dřeně. Zájemci z UO se pak budou moci v rámci odběrového dne, který na Univerzitě obrany budou pořádat pracovníci Transfuzního a tkáňového oddělení Fakultní nemocnice Brno, přihlásit do registru dárců dřeně a poskytnout vzorek krve ke kontrolnímu odběru. Výstava „Život s nadějí“ na Univerzitě obrany potrvá do 21. 3. 2014.


Ke stažení: Dárcovství kostní dřeně - co o něm potřebujeme znát​​ 


Autor: Pavel Pazdera, foto: Marek Žižlavský​ a Miroslav Šindelář

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa