Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Nový pětiletý magisterský studijní program FEM akreditován

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Nový pětiletý magisterský studijní program FEM akreditován

Počet shlédnutí: 203

24.2.2014 • Fakulta ekonomiky a managementu Univerzity obrany vyhlásila přijímací řízení do nově připraveného souvislého magisterského studijního oboru Řízení a použití ozbrojených sil, o jehož akreditaci rozhodla Akreditační komise na svém únorovém zasedání. 

Studium v tomto oboru je konstruováno s ohledem na standardy Akreditační komise pro studijní obory manažersko-ekonomického zaměření, referenční vojenské profesní curriculum NATO a zároveň naplňuje požadavky Armády České republiky na všeobecnou i profilační přípravu budoucích důstojníků. Studijní program je určen především pro přípravu tzv. klíčového personálu Armády České republiky, konkrétně budoucích velitelů v odbornostech pozemních sil.

Studium v souvislém pětiletém programu je členěno do tří hlavních částí – teoretického základu, bloku formujícího obecné kompetence důstojníka a nakonec profilačního bloku v jednotlivých vojenských odbornostech. Výchozí a převážně teoreticky orientovaná část studijního programu u studentů vedle všeobecného společenskovědního a branně-bezpečnostního rozhledu rozvíjí znalosti a dovednosti potřebné pro řízení organizace na základním až středním stupni řízení. Zvláštní důraz je zde položen na zvládání nejistoty a rizika. Druhá část, zaměřená na rozvoj obecných kompetencí důstojníků, je již výrazně prakticky orientovaná a klade důraz především na oblast vedení podřízených ke splnění úkolu. Tato oblast je dále doplněna bloky soudobého vojenského umění a krizového řízení.

V rámci třetí profilační části studijního programu se studium v oboru člení do devíti studijních modulů, jmenovitě Vševojskový velitel, Velitel průzkumných jednotek, Velitel dělostřeleckých jednotek, Velitel ženijních jednotek, Velitel chemických jednotek, Vojenská logistika, Řízení lidských zdrojů, Řízení finančních zdrojů a Management informačních zdrojů. 

V průběhu druhé a třetí části studijního oboru dochází k pravidelnému prolínání teoretické vysokoškolské výuky, praktického výcviku a stáží. Praktickému výcviku a stážím je v průběhu pěti let studia věnováno 13 měsíců. Nedílnou součástí studia v oboru je pro vojenské studium neodmyslitelná tělesná výchova, studium anglického jazyka a druhého cizího jazyka.                    

Přihlášky k prezenčnímu vojenskému studiu v magisterském studijním oboru Řízení a použití ozbrojených sil je možno podávat do 31. března 2014. Více na stránkách FEM.​

 

Autor: Vladan Holcner​, ilustrační foto: archiv UO

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa