Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Kartografická a geoinformační podpora krizového řízení

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Kartografická a geoinformační podpora krizového řízení

Počet shlédnutí: 503

17.2.2014 • Dne 12. února 2014 uspořádala Katedra vojenské geografie a meteorologie spolu s Ústavem geoinformačních technologií Mendelovy univerzity v Brně seminář „Kartografická a geoinformační podpora krizového řízení“. 

Seminář byl zaměřen na užití tematických informací z přírodního prostředí v kartografické a geoinformační podpoře rozhodovacích procesů v ozbrojených silách a záchranných složkách. Akce byla uskutečněna v rámci akcí projektu NeoCartoLink – Podpora tvorby národní sítě kartografie nové generace a byl určen zejména studentům magisterských a doktorských studijních programů obou univerzit. Nicméně byl otevřený i pro další zájemce, kteří se uvedenou problematikou zabývají.

Do prostor Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity nakonec dorazilo 44 studentů a učitelů zejména z obou univerzit, které doplnili i učitelé z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. V průběhu odpoledne si vyslechli dva bloky přednášek. V prvním bloku věnovaném některých aspektům přírodního prostředí zazněla přednáška doc. Ing. Karla Drápely, CSc. z Mendelovy univerzity zaměřená na lesní porosty, metody jejich typizace a modely jejich růstu, po níž následovala přednáška doc. Dr. Ing. Dušana Vavříčka ze stejné univerzity věnovaná lesním půdám a jejich mapování a digitalizaci. Tento blok ukončil Ing. Marek Viskot z Povodí Moravy, s.p. přednáškou na téma Vodohospodářský dispečink a protipovodňová ochrana v krizovém řízení. Všechny přednášky tohoto bloku ukázaly na citlivost přírodního prostředí k vlivům člověka stejně jako na vážné negativní důsledky pro jeho činnost, pokud jsou přírodní podmínky podceněny nebo nedoceněny.

Následující blok byl věnován modelování vlivů přírodního prostředí na činnost zejména ozbrojených sil a záchranných složek. První přednáška, se kterou vystoupil doc. Ing. Marian Rybanský, CSc. z naší školy, byla zaměřena na fyzikální modelování pohybu techniky po terénu a metodám terénního testování. Po ní následovalo vystoupení doc. Ing. Václava Talhofera, CSc., rovněž z naší školy, v němž přítomné seznámil s problematikou matematických a geoinformačních modelů pohybu techniky po terénu a s vlivem kvality geografických dat na výsledky tohoto modelování. Jeho přednáškou byl zakončen jak tento blok, tak i celý seminář.

Tato krátká a na organizaci nenáročná akce opět potvrdila užitečnost výměny informací mezi jednotlivými školami a nakonec přispěla i ke vzájemnému poznání studentů obou škol. Organizátoři se shodli na výhodnosti pořádání podobných akcí i v budoucnu.


Autor: Václav Talhofer, foto: Pavel Zerzán

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa