Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Jednání o sdílení schopností v oblasti vzdělávání

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Jednání o sdílení schopností v oblasti vzdělávání

Počet shlédnutí: 263

13.2.2014 • Ve středu 12. února 2014 proběhlo v Brně další jednání mezi představiteli Univerzity obrany (UO) a Akademie ozbrojených sil (AOS) o možnostech sdílení schopností v oblasti vzdělávání. Pracovního jednání za AOS v Liptovském Mikuláši se účastnil rektor-velitel brigádní generál doc. Ing. Boris Ďurkech, CSc., prorektor pro vzdělávání doc. Ing. Jozef Puttera, CSc. a prorektor pro vědu doc. Ing. Marcel Harakaľ, Ph.D. 

Univerzitu obrany reprezentoval rektor-velitel brigádní generál prof. Ing. Bohuslav Přikryl, Ph.D., prorektor pro vzdělávání a záležitosti studentů prof. RNDr. Zdeněk Zemánek, CSc., prorektor pro vědeckou a expertní činnost plukovník prof. Ing. Martin Macko, CSc. a prorektor pro marketing a vnější vztahy prof. Ing. Rudolf Urban, CSc.

Na setkání managementu těchto vojenských vysokých škol bylo projednáno několik konkrétních otázek týkajících se možností sdílení schopností v oblasti vzdělávání a mobility studentů. Prvním bodem byla možnost studia lékařských specializací dle potřeb Ozbrojených sil Slovenské republiky na královéhradecké Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany. K této problematice byl přijat závěr: Univerzita obrany je připravena k realizaci požadavku slovenské strany. Následným krokem bude řešení nákladovosti takového studia v ČR.

Druhým bodem bylo další projednávání harmonizace vzdělávacích strategií (studijních programů UO a AOS) tak, aby AOS na to mohla reagovat při přípravě svých nových studijních programů s realizací v roce 2016. Důraz přitom byl položen na blok vojenské přípravy důstojníka, který by byl akceptovatelný jak Armádou ČR, tak Ozbrojenými silami SR. Následným bodem jednání bylo odladění obsahu a časového harmonogramu realizace dalších aktivit vymezených plánem spolupráce mezi UO a AOS pro rok 2014.

Souběžně s jednáním rektorů a prorektorů probíhalo setkání reprezentantů odborových organizací obou škol. V čele delegace odborářů AOS byla předsedkyně odborové organizace Mgr. Dana Chraščová, početnější výbor odborové organizace UO vedla doc. Ing. Šárka Sobotková, CSc. I z tohoto jednání vyplynuly konkrétní závěry, které v budoucnu přispějí k prohloubení spolupráce pracovníků obou škol.

 

Autor: Pavel Pazdera​     

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa