Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Předseda vojenského výboru EU přednášel na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Předseda vojenského výboru EU přednášel na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 226

7.2.2014 • Druhý den své návštěvy v České republice navštívil předseda Vojenského výboru Evropské unie armádní generál Patrick de Rousiers Univerzitu obrany.

Po čtvrtečním jednání s nejvyššími představiteli rezortu obrany zavítal v pátek armádní generál Patrick de Rousierse v rámci svého programu v České republice na Univerzitu obrany. Hlavní část programu byla věnována jeho přednášce o vojenských aspektech Evropské unie, kterou přednesl zástupcům pedagogického sboru a studentům akreditovaného studia.

Ve svém vystoupení se soustředil zejména na problematiku postavení a úkolů vojenského výboru EU, otázky významu přijímání kolektivních rozhodnutí členských států unie a způsob přípravy jednotlivých vojenských misí pod patronátem EU. Zde podtrhl především význam budování solidarity a nutnosti zvyšování interoperability na všech stupních. Ocenil zapojení českých vojáků do mise v Mali a jejich vysokou odbornou připravenost. V oblasti sdílení schopností se zaměřil na letecký výcvik, otázky dálkově řízených leteckých systémů a obranu kyberprostoru.

Zvláštní pozornost věnoval potřebě získávání mezinárodních zkušeností u studentů Univerzity obrany v rámci evropské výměny studentů v programu Erasmus a hledání možností další spolupráce mezi evropskými vojenskými školami v programu Military Erasmus. V diskusi pak generál Patrick de Rousiers zodpověděl řadu otázek, týkajících se jak působení evropských vojenských struktur, tak dalšího rozvoje evropské spolupráce v řadě oblastí. Za významnou pro budoucnost vojenských profesionálů považuje generál de Rousiers vytvoření a implementaci standardizovaného systému přípravy vojenského vzdělávání, který by měl mít stejné parametry v rámci Evropské unie i NATO. Cílem Vojenského výboru je vytvoření předpokladů k standardizaci všeobecného curricula a vojenských dovedností. Z tohoto závěru vyplývá, že Univerzita obrany má svoji vzdělávací strategii ve vztahu k novým studijním programům nastavenou ve smyslu očekávaného budoucího vývoje.

Po skončení přednášky se předseda Vojenského výboru Evropské unie diskutoval s vojenskými studenty Univerzity obrany, kteří v loňském roce studovali na evropských vojenských školách v rámci programu Erasmus. Přitom se zajímal o to, jakým způsobem jsou vojenští studenti do zahraničí vysíláni, a velice ocenil široké zapojení Univerzity obrany do evropských výměnných studijních pobytů. Přitom zdůraznil význam schopnosti absolventů univerzity plynně komunikovat v angličtině v rámci EU. Univerzita obrany zahájila výměny vojenských studentů již v roce 2008, kdy se zapojila do programu Erasmus. Do dnešní doby získalo mezinárodní zkušenosti několik desítek vojenských studentů univerzity. V roce 2013 studovalo na zahraničích vojenských školách osm studentů univerzity (Bulharsko, Francie, Litva, Polsko, Rakousko, Rumunsko a Velká Británie).

Vojenský výbor Evropské unie (EUMC – European Union Military Committee) je nejvyšší vojenský orgán Evropské unie, působící v rámci agendy Společné zahraniční a bezpečnostní politiky.  Zodpovídá za poskytování vojenského poradenství a doporučení Politickému a bezpečnostnímu výboru (PSC – Political and Security Committee) ve vztahu k vojenským aspektům Evropské bezpečnostní a obranné politiky. Výbor je současně fórem pro vojenské konzultace a spolupráci mezi členskými státy v oblasti předcházení konfliktům, řešení krizí a výstavbě vojenských schopností EU.

Funkci předsedy Vojenského výboru Evropské unie zastává armádní generál Patrick de Rousiers z Francie od 6. listopadu 2012. Českou republiku ve Vojenském výboru EU zastupuje vojenský představitel České republiky při NATO a EU generálmajor Jiří Baloun, který se zúčastňuje jednání Vojenského výboru EU společně s náčelníkem Generálního štábu Armády ČR.


Ke stažení: Patrick de Rousiers​ - životopis


Autor: Vladimír Šidla, foto: Roman Hanzlík​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa