Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Konference pedagogů elektrotechnických oborů

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Konference pedagogů elektrotechnických oborů

Počet shlédnutí: 539

6.2.2014 • Ve dnech 28.-29.1.2014 se na půdě Univerzity obrany po loňském nultém zkušebním ročníku uskutečnil první ročník „Konference pedagogů elektrotechnických oborů“. Patronát nad konferencí převzal děkan Fakulty vojenských technologií plukovník doc. Ing. Libor Dražan, CSc., a organizačně i obsahově ji zabezpečili především příslušníci kateder elektrotechniky, leteckých elektrotechnických systémů, radiolokace, systémů PVO a komunikačních a informačních systémů.

Na rozdíl od nultého ročníku zaměřeného spíše na prezentaci vědeckých projektů Fakulty elektrotechniky ČVUT a Fakulty vojenských technologií UO byl letošní ročník zaměřen více na současný stav výuky a studia elektrotechniky v ČR a prezentaci studentských projektů. Přednesené příspěvky byly zaměřeny především na vybrané aspekty výuky a studia technických oborů. Cílem konference bylo seznámit účastníky konference s Fakultou vojenských technologií, s jejím zaměřením, s přípravou studentů a se směry rozvoje pedagogické a vědeckovýzkumné činnosti.

Konference byla primárně určena pro středoškolské pedagogy elektrotechnických škol, přičemž naše pozvání směřovalo na ty školy, které nabízí denní čtyřletý maturitní obor 26-41-L/01 Mechanik elektrotechnik nebo 26-41-M/01 Elektrotechnika. Naše pozvání nakonec přijalo 26 pedagogů z 15 středních škol z celé ČR, čímž se podařilo naplnit i jeden z cílů konference, umožnit výměnu zkušeností mezi pedagogy elektrotechnických oborů a navázat či dokonce posílit dobré profesní vztahy mezi středními školami a Fakultou vojenských technologií. Pro zajímavost, nejvzdálenějšími účastníky byli pedagogové ze SOUE v Plzni.

Dopoledne prvního dne konference bylo věnováno příspěvkům pedagogů Univerzity obrany, zatímco odpoledne dostali prostor pro své příspěvky pedagogové středních škol. O přestávkách byly v přilehlém sále připraveny ukázky prací studentů FVT a na poslední chvíli se nám podařilo zajistit i prezentaci sortimentu měřicích přístrojů firmy TR instruments. Vzhledem k nabitému programu se výměna zkušeností i navazování kontaktů odehrávaly až během společenského večera, kdy jsme ke svému překvapení zjistili, že naše středoškolské kolegy trápí velmi podobné problémy.

Druhý den konference rovněž seznamoval účastníky konference s jedinečností naší vysoké školy, která kromě vysokoškolského vzdělávání studenty připravuje i na výkon vojenského řemesla. Středoškolští kolegové, někteří poprvé v životě, se totiž zúčastnili ostrých střeleb z pistole. Nejúspěšnější byl Ing. Ivan Zdrha ze SOŠSE Velešín s nástřelem 45 bodů, druhé místo obsadil Ing. Jozef Diviš ze SPŠE Mohelnice s nástřelem 42 bodů, a třetí místo po dramatickém rozstřelu obsadil Ing. Jiří Malec ze SOU Chotěboř s prvním nástřelem 39 bodů.

Po odjezdu ze střelnice Slatina jsme se přesunuli do kasáren Šumavská, kde proběhla prohlídka laboratoří kateder zbraní a munice, bojových a speciálních vozidel a ženijních technologií. Ač byla většina účastníků prohlídky „čistokrevnými elektrikáři“, potvrdil jejich živý zájem o vybavení laboratoří heslo zmíněné předchozí den konference v prezentaci prof. Hájka v souvislosti s problémy výuky základů elektrotechniky v návaznosti na středoškolskou výuku: „Na třídním původu nezáleží“. Zde je na místě zmínit, že některé ze zúčastněných škol dále nabízí ke studiu i další denní čtyřleté maturitní obory, jako je například 23-41-M/01 Strojírenství na SPŠ Přerov.

Na závěr by se slušelo celou konferenci zhodnotit, ale jako u všech jiných úloh optimalizačního typu záleží na hodnotících kritériích. Hodnotím-li subjektivně a pocitově zároveň, tak průběh akce předčil mé očekávání, protože jsem se seznámil se spoustou zkušených pedagogů a dozvěděl se hromadu zajímavých postřehů a zkušeností. První kladné ohlasy rovněž naznačují, že podobné pocity měla většina účastníků konference. Doufám, že se brzy shledáme, nejlépe při akci stejného či podobného typu. Na úplný závěr si neodpustím nadčasovou myšlenku z vystoupení Ing. Závodného ze SPŠ a OA Břeclav: „Aby chápali, že co je učíme, má smysl“.


Autor: Michal Dub, foto: Bohuslav Doňar​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa