Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Sjezdový lyžař Ondřej Bank v aerodynamickém tunelu

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Sjezdový lyžař Ondřej Bank v aerodynamickém tunelu

Počet shlédnutí: 754

4.2.2014 • Těsně před odletem do dějiště Zimních olympijských her v Soči náš nejlepší sjezdový lyžař Ondřej Bank absolvoval v aerodynamickém tunelu na Univerzitě obrany měření odporu sjezdových kombinéz. 

V pondělí 3. února 2014 odpoledne si Ondřej Bank v tunelu v kasárnách Černá Pole vyzkoušel několik typů kombinéz, u kterých vědeckopedagogičtí pracovníci Katedry letecké a raketové techniky Fakulty vojenských technologií Univerzity obrany měřili hodnoty aerodynamického odporu. Cílem měření na tomto speciálním pracovišti bylo zjistit, u které sjezdové kombinézy tělo závodníka dosahuje minimálního odporu a to v různých sjezdových pozicích. „Byla to pro mě zajímavá zkušenost,“ zhodnotil měření český reprezentant.

Aerodynamický tunel na Univerzitě obrany je největším zařízením tohoto druhu na univerzitách ve střední Evropě. Slouží nejen k testování modelů letadel a jejich částí, bezpilotních prostředků, ale i zařízení spadajících do nejrůznějších průmyslových oblastí. Využití má také ve výkonnostních sportovních aktivitách, například je to snížení aerodynamického odporu při cyklistice, rychlostním bruslení či lyžování. Laboratoř vznikla na základě spolupráce Univerzity obrany se společností Energoklastr a byla spolufinancována z prostředků evropských strukturálních fondů v rámci Operačního programu Podnikání a inovace.  

 

Ondřej Bank je mnohonásobným mistrem republiky a v současnosti naším nejlepším sjezdařem. Je jedním z 27 armádních sportovců, kteří budou reprezentovat Českou republiku v osmi olympijských sportovních odvětvích. K nejvýznamnějším úspěchům Ondřeje Banka na posledních olympiádách patřilo šesté místo v kombinaci na Zimních olympijských hrách 2006 v Turíně a sedmé místo v superkombinaci na hrách v roce 2010 ve Vancouveru.

 

Autor: Pavel Pazdera, foto: Dalibor Rozehnal​, Václav Mudra 

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa