Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Nejtěžší etapu zimního přežití mají vojáci za sebou

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Nejtěžší etapu zimního přežití mají vojáci za sebou

Počet shlédnutí: 743

29.1.2014 • Nouzové přespání v prostoru chat Na Bařinách bylo dalším prubířským kamenem náročné armádní soutěže Winter Survival 2014, která se v těchto dnech jede v Jeseníkách. Bez větší úhony ho přečkala všechna družstva, i když nad ránem znavená těla závodníků mučila teplota minus sedm stupňů Celsia. Vojáci přečkali noc v lese ve spacácích, skryti pod izofoliemi nebo celtami.

Ve středu ráno ze soutěže odstoupilo jedno družstvo Vojenské policie Praha ze zdravotních důvodů. Člen týmu si hned při závodě na sněžnicích poranil koleno a stupňující se bolest mu neumožnila další pohyb se zátěží v terénu.

Účastníky zimního přežití na přesunu čekaly další disciplíny prověřující jejich připravenost na plnění speciálních úkolů. Winter Survival je synonymem extrému, vytrvalosti, speciálních vojenských dovedností, ale také přátelství a touhy společně dojít do cíle.

Soutěžní den začal dvoukolovou disciplínou „Překážková dráha“. Vojáci na padesátimetrové dráze překonávali nízké, uměle vytvořené překážky a realizovali tažení a přemísťování různých břemen. Přitom šlo o bezchybné absolvování všech překážek a rychlost.

Na Videlském sedle tělocvikáři z Centra tělesné výchovy a sportu Univerzity obrany připravili opět disciplínu vyžadující volbu správné strategie. Zadáním bylo pomocí lana táhnout nákladní vozidlo Tatra 810 ve vymezeném úseku. Závodníci mohli využít fixního bodu, kterým byl mohutný strom. Drtivá většina družstev správně sestrojila kladkostroj a nákladní automobil přetáhla o deset metrů dál v časovém limitu do deseti minut.

„Náročnost této soutěže spočívá také v tom, že úkoly vyžadují po vojácích nejen fyzický výkon, ale i uvažování. A to při extrémních úkolech mnohdy není jednoduché. Důležitá je schopnost dokázat se ve stresu správně rozhodnout,“ popsal závod rozhodčí podplukovník David Ullrich.

Ještě překontrolovat výstroj, vyčíst z mapy správný směr a putování pokračuje. Další kilometry neprostupným terénem až na místo, kde snad dvoudenní putování pohořím Hrubého Jeseníku skončí. Dojezd do cíle vytrvalostní etapy pořadatelé okořenili disciplínou „První pomoc v poli“.

Na parkovišti vojenské zotavovny Ovčárna pod Pradědem, která se po dobu závodu Winter Survival pravidelně stává příjemnou domovskou základnou vojáků, byli závodníci postaveni před úkol poskytnout první pomoc dalším kolegům, jež byli zraněni výbuchem granátu v budově. Členové soutěžních hlídek museli ošetřit několik vážných zranění, a to poranění hrudníku střepinami, devastující poranění horních a dolních končetin, tepenné krvácení a tržné rány v obličeji. Figuranty maskovala pracovnice Českého červeného kříže a splnění disciplíny vyhodnocovali příslušníci zdravotnické služby AČR. Zranění vypadala velmi věrohodně, což působilo i na psychiku závodníků. Po ošetření zraněných hlídky musely ještě přivolat odbornou pomoc.

Podle průběžných výsledků armádní soutěže Winter Survival 2014 je na prvním místě tým 7. mechanizované brigády Hranice, na druhém místě družstvo Centra zabezpečení munice Týniště nad Orlicí a na třetí pozici hlídka 14. pluku logistické podpory Pardubice. A jak si vedou týmy Univerzity obrany? Družstvo Fakulty vojenského zdravotnictví UO je na čtvrtém místě a brněnský smíšený tým FEM a FVT je na sedmé příčce.

Dnes čeká vojáky poslední etapa závodu skicross – tříkolový vyřazovací závod na lyžích.


 Video: Druhá etapa​

 Foto: WINTER SURVIVAL - DEN TŘETÍ​​​​


​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa