Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Armádní Winter Survival 2014 byl zahájen

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Armádní Winter Survival 2014 byl zahájen

Počet shlédnutí: 754

27.1.2014 • Nástupem účastníků a zapálením ohně mistrovství bylo v pondělí 27. ledna 2014 na Ovčárně pod Pradědem v Jeseníkách zahájeno Mezinárodní mistrovství AČR v zimním přírodním víceboji Winter Survival 2014. Večerního slavnostního zahájení se zúčastnili zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálmajor Bohuslav Dvořák, vedoucí správy CHKO Jeseníky Michaela Pruknerová a rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál Bohuslav Přikryl.

V dovednostech, jak přežít v zimě v horách, bude soutěžit dvacet armádních týmů z pěti zemí Evropy. Do čtyřdenního vytrvalostního závodu, který organizačně zabezpečuje Univerzita obrany v Brně, se zaregistrovalo 13 domácích a 7 zahraničních vojenských družstev. V rámci české armády jsou šesti družstvy reprezentovány pozemní síly, vojenské školy vyslaly tři týmy, jedním družstvem je zastoupena Agentura logistiky a vzdušné síly a dvěma pak Vojenská policie. Ze zahraničí přijeli vojáci z Belgie, Německa, Polska a Rakouska. Jde o příslušníky německých a rakouských speciálních horských jednotek, belgického výcvikového centra Commando a studenty vojenské akademie z Vroclavi.

Náročná prověrka fyzických a psychických sil začala již odpoledne ve středisku zimních sportů Ovčárna pod Pradědem závodem na sněžnicích, a to na zledovatělé sjezdovce pod Petrovými kameny. Členové družstev vzájemně propojení lanem nejprve museli vyběhnout šest set metrů k horní stanici vleku a poté seběhnout osm set metrů z kopce do cíle. Ve spodní části závodní trasy vojáci zdolávali překážky v podobě ležících kmenů, vodorovné kladiny a labyrintu tyčí. V této hodnocené disciplíně si nejlépe vedli členové týmu 7. mechanizované brigády Hranice, následováni vojáky z Centra zabezpečení munice Týniště nad Orlicí a příslušníky Vojenské policie Praha.

S veškerou vojenskou parádou byl přesně v půl sedmé zahájen otvírací ceremoniál jubilejního 20. ročníku armádního Winter Survivalu. Slavnostní nástup závodníků a pořadatelů mistrovství se uskutečnil na parkovišti vedle vojenské zotavovny Ovčárna pod Pradědem.

Ke shromážděným účastníkům závodu Winter Survival 2014 promluvil zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálmajor Bohuslav Dvořák, který nejprve připomněl dvacetiletou historii této soutěže. Jesenický závod v zimním přežití pak označil za nejobtížnější vojensky zaměřenou sportovní soutěž u nás. „Budete muset prokázat vysokou úroveň schopností a dovedností z oblasti speciální tělesné přípravy a vojenského výcviku. Zvítězí každý, kdo dojede do cíle závodu,“ uvedl mimo jiné generál Dvořák a všem popřál hodně sportovního štěstí.

Rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál Bohuslav Přikryl poděkoval všem, kteří stáli u zrodu této ojedinělé soutěže, jež získala ohromné mezinárodní renomé a má svoji pevnou tradici v české armádě. Všechny přítomné přišel pozdravit také pán zdejších hor Praděd, kterému sekundovaly čarodějnice z Petrových kamenů. Toto stylové zpestření slavnostního aktu ocenili zejména zahraniční účastníci mistrovství. Vedoucí CHKO Jeseníky Michaela Pruknerová v doprovodu generálmajora Dvořáka a brigádního generála Přikryla nakonec zapálila oheň 20. ročníku mistrovství.

Dnes čeká vojáky první část dvoudenní vytrvalostní etapy spojená s mnohakilometrovými přesuny s veškerou výbavou pro přežití a plněním fyzicky a psychicky náročných disciplín na skalách a v zasněženém terénu.


 Video: První etapa a slavnostní zahájení

 Foto: WINTER SURVIVAL - DEN PRVNÍ​​​


Autor: Pavel Pazdera, foto: Jiří Pařízek, Michael Skůra​​​​​​​​​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa