Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Jubilejní dvacátý ročník závodu Winter Survival

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Jubilejní dvacátý ročník závodu Winter Survival

Počet shlédnutí: 134

15.1.2014 • Generální štáb AČR a Univerzita obrany připravují již 20. ročník Mezinárodního mistrovství Armády České republiky v zimním přírodním víceboji Winter Survival 2014. Extrémně náročný závod se pojede ve dnech 27. až 31. ledna 2014 v Jeseníkách v Moravskoslezském kraji. 

Drsné podmínky Hrubého Jeseníku a obtížné disciplíny opět prověří kondici a připravenost českých i zahraničních vojáků. Ačkoliv vojáci dopředu vědí, do čeho jdou a co mohou čekat, teprve až samotná akce dokonale prověří jejich fyzickou zdatnost a psychickou odolnost a také jejich smysl pro týmovou spolupráci. Někdy jim ovšem dojdou fyzické síly, jindy závod skončí kvůli puchýřům. I taková na první pohled banalita rozhoduje o výsledku. Z otlačeniny je po několika kilometrech třeba do krve rozedraná pata. 

Soutěž ověřuje dovednosti, které voják potřebuje v zimních podmínkách a klade před něj všemožné nástrahy a nečekané situace, s nimiž se může při plnění skutečných úkolů setkat. Důmyslné disciplíny nutí závodníky k vlastní volbě a kreativitě. Každý musí najít své řešení, vystačit pouze s vlastními silami a nesenými prostředky. V tom je tento Survival opravdu progresivní a poučný. Specifikou je i extrémní psychická zátěž.    

Během čtyř dnů v rámci mnohakilometrových přesunů s veškerou výbavou k plnění úkolů a přežití vojáci budou absolvovat vojenské lezení na skalách, překonávání vodních toků a umělých překážek, skok ze skály do natažené sítě, biatlonový závod, skicross, střelbu z armádních zbraní, poskytnutí první pomoci zraněným vojákům, nouzové přespání ve volné přírodě apod. 

Tradiční soutěž tříčlenných družstev v podstatě simuluje činnost vojenské hlídky v zimním horském terénu a od závodníků vyžaduje vysokou úroveň individuálních schopností a dovedností. Vojáci tak zúročí praktické zkušenosti z vojenského výcviku a speciální tělesné přípravy. 

Z Armády ČR se na mistrovství objeví družstva z pozemních sil, vzdušných sil, vojenské policie a vojenských škol. Dvacátého ročníku extrémně obtížného závodu se vedle příslušníků české armády zúčastní také vojáci ze zahraniční. Na otevřené mistrovství přijedou vojáci z Belgie, Německa, Polska a Rakouska (příslušníci belgického výcvikového střediska Commando, příslušníci německých a rakouských speciálních horských jednotek, studenti polské vojenské akademie).

 

Autor: Pavel Pazdera, foto: Jiří Pařízek

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa