Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Ukončení kurzu vojenské policie „Ochrana sil“

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Ukončení kurzu vojenské policie „Ochrana sil“

Počet shlédnutí: 447

17.12.2013 • V pátek 6. prosince 2013 úspěšně ukončila skupina vojenských policistů kurz „Ochrana sil“ pořádaný katedrou Řízení a zabezpečení boje Univerzity obrany v Brně ve spolupráci s Centrem simulačních a trenažérových technologií v Brně a s Hlavním velitelstvím Vojenské policie. Kurz byl připraven jako jedna ze vzdělávacích aktivit pro přípravu vojenských policistů na výkon funkcí „Provost Marshal“ a „Force Protection Officer“ v aliančních strukturách nebo v operaci. 

Deset vojenských policistů absolvovalo dvě týdenní studijní soustředění. V průběhu toho prvního se seznámili s alianční doktrínou pro řešení ochrany sil. Zabývali se ochranou sil v celém komplexu s cílem, porozumět tvorbě souhrnu opatření a prostředků určených k minimalizaci zranitelnosti u aktivit, osob, zařízení, informací, výzbroje a techniky, před jakýmkoliv ohrožením za každé situace a k zachování akceschopnosti a bojeschopnosti vojsk. Vyučující kladli zvláštní důraz na to, aby frekventanti kurzu zvládli v praxi hodnocení hrozeb, zranitelnosti a rizik v souladu se základním modelem ochrany sil vojsk Aliance. Přednášky špičkových odborníků z Univerzity obrany a z útvarů AČR přispěly k doplnění teoretických znalostí a praktických zkušeností v oblasti ochrany sil.

Do druhé části kurzu se vojenští policisté vrátili zhruba po měsíci, který věnovali studiu zadaných materiálů a zpracování samostatných úkolů. V této druhé části kurzu je čekala aplikace získaných zkušeností při řešení úkolů ochrany sil na modelovém příkladu, vytvořeném podle skutečnosti u českého kontingentu v operaci MNF I. Účastníci kurzu se ocitli v roli velitele a štábu českého kontingentu v operaci na území Iráku, který plní úkoly v oblasti výcviku místních policejních sil. Mimo opatření ochrany spojená s touto hlavní aktivitou museli řešit ochranu osob, infrastruktury vlastní základny, materiálu českého kontingentu a informací. 

Například u výcvikových aktivit se jim situace značně zkomplikovala radikalizací postoje jednoho z místních kmenů, který se cítil poškozen nekompromisním přístupem Čechů při řešení vztahových otázek ve výcvikových jednotkách. Hrozba kmene směřovala proti osobě velitele, vyloučeno nebylo ani působení vůči instruktorům a cvičícím místním policistům. V oblasti ochrany prvků infrastruktury se prioritně zabývali možným ohrožením jednoho z klíčových prvků infrastruktury a to zdrojů elektrické energie, ve spojitosti s dosud nevysvětlenými požáry podobných zařízení u jednotek aliance v kombinaci s klasickým ohrožením nepřímou střelbou povstalců.

V souladu se zadanou změnou bezpečnostní situace a z ní plynoucích nových hrozeb provedli vyhodnocení rizik a navrhli konkrétní opatření k eliminaci u těch nejvýznamnějších. S využitím počítačového simulátoru byla pak účinnost jejich návrhů ověřena. Velmi dobře připravený model infrastruktury a rutinně prováděných aktivit, spolu se simulací vlivů plynoucích z činnosti aliančních sil, místních policejních sil a opozičních sil, ukázal, že frekventanti kurzu problematiku ochrany sil zvládli velmi dobře. Když na závěr kurzu předávali vedoucí katedry Řízení a zabezpečení boje plukovník Ing. Lubomír Kroupa, CSc., zástupce náčelníka Vojenské policie plukovník gšt. Ing. Pavel Fejfar a velitel CSTT podplukovník Ing. Ladislav Havelka, Ph.D. absolventům kurzu certifikáty, vysoce ohodnotili význam této vzdělávací aktivity a shodli se na návrhu, aby byla v roce 2014 otevřena také pro příslušníky AČR. Zástupce náčelníka Vojenské policie při té příležitosti absolventům zdůraznil. „Naučili jste se vidět problematiku ochrany sil v širokém komplexu její realizace, stali jste se aktivními hráči při ověřování Vašich návrhů na simulátoru a byli jste svědky jejich úspěchu nebo selhání. Nezapomeňte ale, že jste dostali jen základní návod a je jen na Vás, jak se budete dále v oblasti ochrany sil vzdělávat a rozvíjet.“

  

Autor: Ing. Luboš Bahník, Hlavní velitelství Vojenské policie

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa