Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Vyšlo nové číslo časopisu Obrana a strategie

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Vyšlo nové číslo časopisu Obrana a strategie

Počet shlédnutí: 47

16.12.2013 • Dne 15. prosince 2013 vyšlo na internetovém portále www.defenceandstrategy.eu nové číslo časopisu Obrana a strategie. Jeho obsahem je řada zajímavých a užitečných odborných textů.

Na prvním místě je možné uvést článek Tadeusze Zielińského, který se věnuje implikacím, které přináší Strategická koncepce NATO do oblasti využití letectva při perspektivním vedení aliančních expedičních operací. V této souvislosti se autor soustřeďuje zejména na základní problémy při provádění tohoto typu misí a identifikuje klíčové požadavky, které musí letecké síly pro úspěšné vedení bojové činnosti naplňovat.

Jakub Fučík a Zdeněk Kříž se ve svém textu zabývají problematikou informační revoluce (IR), vojensko-technické revoluce (MTR) a revoluce ve vojenských záležitostech (RMA). Článek si klade za cíl přesněji definovat a vzájemně odlišit tyto fenomény a přispět do debaty o uvedených konceptech.

Autorský kolektiv ve složení Svatava Janoušková, Tomáš Hák, Eliška Lorencová a David Vačkář se ve svém příspěvku věnují oblasti environmetální bezpečnosti. Jejich text přináší informace nejen o historické genezi a současném pojetí konceptu environmentální bezpečnosti, ale rovněž představuje koncepční rámec, který je využitelný pro potřeby rozhodovacích procesů a tvorby strategií v této oblasti v České republice.

Citlivému a v domácím odborném prostředí nepříliš frekventovanému tématu sexuálního násilí v ozbrojeném konfliktu se věnuje Iveta Ptáčníková, která se ve svém článku zabývá bezpečností žen z perspektivy teorie feminismu v mezinárodních vztazích. Text si mj. klade za cíl představit feministický diskurs v otázkách bezpečnosti a maskulinitu v kontextu se sexuálním násilím. Lze očekávat, že tento tematicky netradičně pojatý příspěvek vyvolá zaslouženou debatu a pozornost.

Do geograficky a kulturně odlišné oblasti Severního Kavkazu se orientuje článek Tomáše Šmída, který pojednává o tzv. Emirátu Kavkaz. Tato struktura představuje v současné době nejvýraznějšího nestátního ozbrojeného aktéra ve zmíněném regionu. Text, kromě jiného, přináší vhled do jeho geneze, ideologického zázemí a organizační struktury. Čtenář má možnost se prostřednictvím Šmídova textu seznámit nejen s novými informacemi o dění v problematickém regionu, ale i s poměrně unikátním příkladem zde působící islamistické fundamentalistické struktury.

Soubor článků uzavírá příspěvek Karla Zetochy, který se zabývá tématem transformace bezpečnostních složek státu během přechodu k demokracii. Autor aplikuje a verifikuje teorie tranzice a konsolidace pro oblast bezpečnostní politiky a zejména se věnuje sektoru zpravodajských služeb.

Součástí nového čísla jsou, jako již tradičně, rovněž recenze vybraných odborných publikací.


Kompletní obsah čísla najdete na adrese: www.defenceandstrategy.eu​.


Autor: Libor Frank

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa