Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Vernisáž výstavy „Nejdelší noc – 21. 8. 1968“ na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Vernisáž výstavy „Nejdelší noc – 21. 8. 1968“ na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 289

11.12.2013 • Letos uplynulo právě 45 let od pohnutých událostí měsíce srpna roku 1968. Nejen na osudovou noc okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy se zaměřuje výstava „Nejdelší noc – 21. 8. 1968“. Vernisáž putovní expozice se konala na Univerzitě obrany v úterý 10. prosince 2013.

Výstavu o tragické události z konce šedesátých let minulého století připravily Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu Policie ČR, Vojenský historický ústav Praha a pražské Muzeum Policie ČR. Výstava se nevěnuje pouze událostem srpnové noci, nýbrž líčí situaci v Československu již od podzimu 1967. Poslední panel je pak věnován obětem invaze.

Vernisáže, která se konala ve foyer Fakulty ekonomiky a managementu Univerzity obrany na Kounicově ulici, se zúčastnil prorektor pro marketing a vnější vztahy UO profesor Rudolf Urban, vedoucí brněnského pracoviště Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu plukovník Eduard Kočvara a autor výstavy Daniel Povolný. Prorektor Urban přivítal hosty jménem rektora-velitele UO a zavzpomínal, jak prožíval rok 1968. „Tehdy mě bylo právě 14 let a měl jsem tedy možnost sledovat, co se děje,“ řekl prorektor a připomněl atmosféru tragických dní, kupříkladu jak někteří lidé házeli na vojáky „spřátelených vojsk“ Varšavské smlouvy dlažební kostky.

Ambicí tvůrců výstavy nebylo jen zopakovat „staré“ známé skutečnosti o průběhu invaze, ale prezentovat také nové poznatky o vojenském obsazení Československa. K tomu posloužily i dosud nezveřejněné snímky v Rakousku žijící nizozemské fotografky Okky Offerhaus, které v roce 2011 získal Národní archiv. Vybrané fotografie lze shlédnout na výstavních panelech.

Další zveřejněné fotografie a dokumenty pocházejí od pořádajících institucí – Muzeum Policie ČR a Vojenský historický ústav, a také z Vojenského ústředního archivu v Praze a Správního archivu AČR v Olomouci. Texty připravil autor výstavy Daniel Povolný pověřený vedením skupiny dokumentace Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu.

Vlastní expozici na Univerzitě obrany doplňují trojrozměrné exponáty z Muzea Policie ČR – americké samopaly Thompson a německé pistole Walther včetně batohů, jež na Sokolovsku v červenci 1968 jako zbraně pro kontrarevolucionáře podstrčila sovětská KGB, a výstrojní součástky Sovětské armády. K vidění je rovněž legendární útočná puška AK-47 Kalašnikov ze sbírek Vojenského historického ústavu.

Bezprostředně po vernisáži se konala beseda autora výstavy a pamětníků srpnových dní roku 1968 se studenty Univerzity obrany. Daniel Povolný ve svém referátu podrobněji zanalyzoval obsazení Brna Sovětskou armádou a situaci na tehdejší vojenské akademii. Druhý řečník, pamětník událostí plukovník ve výslužbě Ivo Hrazdílek z Vojenského sdružení rehabilitovaných, z osobního hlediska vzpomínal na srpnové dny. Expozice „Nejdelší noc – 21. 8. 1968“ je veřejnosti na Univerzitě obrany přístupná zdarma do 17. ledna 2014 v pracovní dny od 8 do 18 hodin.


Autor: Markéta Malá​, Foto: Hynek Piskač

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa