Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Geografické a meteorologické zabezpečení HZS a orgánů veřejné správy

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Geografické a meteorologické zabezpečení HZS a orgánů veřejné správy

Počet shlédnutí: 179

9.12.2013 • Dne 26. listopadu 2013 navštívili studenti pátého ročníku oboru Vojenské geografie a meteorologie pracoviště oddělení geografických informačních systémů (GIS) Krajského úřadu kraje Vysočina a pracoviště Hasičského záchranného sboru (HZS) Kraje Vysočina. 

Cílem exkurze bylo seznámení se s činnostmi prováděnými na jednotlivých pracovištích ve prospěch složek Integrovaného záchranného systému, krizového řízení, orgánů veřejné správy a občanů České republiky. Studenti nejprve navštívili Oddělení správy GIS odboru informatiky na Krajském úřadě. Pracovníci seznámili studenty s jejich službami, produkty ale také s jejich softwarovým a hardwarovým vybavením. Významnou část prezentace tvořily informace o Mapových službách spravovaných jejich oddělením a možnosti přístupů k těmto službám s praktickými ukázkami. Zejména Geoportálu dostupném na webových stránkách Kraje Vysočina http://geoportal.kr-vysocina.cz/web. Geoportál slouží hlavně pro prohlížení a správu map, které obsahují vrstvy územně analytických podkladů (ÚAP) a účelové katastrální mapy (ÚKM).

V druhé polovině exkurze přivítali studenty na Odboru operačního řízení, komunikačních a informačních systémů Ředitelství HZS Kraje Vysočina. GIS u HZS významně pomáhá nejen v operačním řízení ale například i v krizovém řízení, ochraně obyvatel, prevenci a také jako podpora jednotek u zásahu. Díky potřebě specifických informací má HZS ČR k dispozici velké množství dat. Na pracovišti se studenti seznámili s náplní práce správce GIS. Byly jim představeny aplikace využívající podporu GIS pro analýzu a vyhodnocení bezpečnostních rizik, plánování, organizování, realizaci a kontrolu činností prováděných v souvislosti s řešením krizové situace. Dále byly prakticky předvedeny geografické aplikace a služby sloužící k lokalizaci a sledování jednotek a událostí na území kraje. Mluvilo se také o snaze propojení polohových dat řídících prvků s chytrými telefony a tablety mezi pracovníky záchranného systému v terénu. V poslední části exkurze se studenti podívali i do operačního sálu Krajského operačního a informačního střediska (KOPIS), kde za plného provozu pozorovali práci operátorů hodnotících krizové situace.

Exkurze se uskutečnila v rámci praktického zaměstnání předmětu Geografické a meteorologické zabezpečení. Umožnila nám velmi zajímavý pohled na využití znalostí získaných studiem a praktické aplikace v oblasti geografické podpory při řešení řady událostí jak z pohledu zasahujících složek, tak i běžného občana. Na závěr bychom rádi poděkovali všem, kteří se starali o naše zaměstnání, a to jak za jejich přístup, ale i ochotu sdílet s námi všechny informace včetně problémů, které se v praxi vyskytují. A mimochodem na obou pracovištích jsme se setkali s absolventy našeho oboru.

 

Autoři: studenti: 22-2VGM a 22-2VGM-C

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa