Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Příslušníci 26. kurzu Generálního štábu „armádního generála Karla Klapálka“ navštívili Slovenskou republiku

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Příslušníci 26. kurzu Generálního štábu „armádního generála Karla Klapálka“ navštívili Slovenskou republiku

Počet shlédnutí: 246

9.12.2013 • Ve dnech 2. až 4. prosince 2013 navštívili příslušníci 26. kurzu Generálního štábu (dále kurzu) generální štáb Ozbrojených sil Slovenské republiky (GŠ OS SR) v Bratislavě a Akademii Ozbrojených sil (AOS) v Liptovském Mikuláši. Delegaci vedl děkan Fakulty ekonomiky a managementu plukovník doc. Ing. Vladan Holcner, Ph.D.

Na generálním štábu OS SR GŠ přijal účastníky kurzu náčelník Odboru strategického plánovania a rozvoja spôsobilostí štábu strategického plánovania GŠ OS SR plk. gšt. Ing. Ivan Pach, který příslušníky kurzu seznámil s přístupem ke tvorbě koncepcí rozvoje schopností OS SR a zejména s jejich dopady na organizační změny připravované pro rok 2014. Jedním z probraných témat byl i stav rozpracovanosti jednotlivých koncepcí a způsoby jejich tvorby. Poté navazovala diskuse týkající se místa a úlohy koncepcí v procesu obranného plánování a odpovědnosti jednotlivých funkcionářů za jejich zpracování. V další diskuzi byly rozebrány otázky plánování operací, ambicí OS SR a odpovědnosti v oblasti výstavby OS SR.

Druhý den návštěvy byli příslušníci kurzu přijati ředitelem Centra vzdělávání (CV) Akademie ozbrojených sil (AOS) v Liptovském Mikuláši plk. Ing. Robertem Totkovičem. Ten jim prezentoval systém vzdělávání v OS SR a poslání a místo AOS  OS SR. Následná diskuse se týkala především obsahu a délce kariérních kurzů organizovaných v CV. Účastníci kurzu se účastnili přednášky Vyššího velitelsko-štábního kurzu (VVŠK) a navštívili rovněž jednotlivá pracoviště Centra vzdělávání a Simulační centrum, které se podílí na realizaci výcviku velitelů a štábů, řízení leteckého provozu a střeleckého výcviku.

Na závěr návštěvy AOS příslušníci kurzu navštívili prostory mezinárodního kurzu štábních důstojníků (International Staff Officers´ Course, ISOC), které je jedno z 24 center zaměřených především na školení důstojníků ze států NATO a PfP (Partnership for Peace) v oblasti plánovacího procesu států NATO na taktické úrovni. Velitel ISOC pplk. Ing. Jozef Wesselenyi je seznámil o poslání, významu a programu ISOC. 

Díky návštěvě, a to jak na GŠ OS SR, tak i na AOS v Liptovském Mikuláši, si příslušníci kurzu rozšířili své vědomosti a bezprostředně prodiskutovali témata týkající se nejen procesu plánování a vzdělávacího procesu u obou armád. 

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa