Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Nové studijní programy splňují požadavky rezortu, řekl ministr Picek na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Nové studijní programy splňují požadavky rezortu, řekl ministr Picek na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 299

6.12.2013 Ministr obrany Vlastimil Picek se seznámil ve čtvrtek 5. prosince na Univerzitě obrany s realizací nové strategie vzdělávání a s výsledky, které tato vojenská vysoká škola v letošním roce dosáhla.   

Univerzita obrany má vytvořeny podmínky pro dlouhodobé naplňování potřeb přípravy personálu pro obranu a bezpečnost ČR, uvedl její rektor-velitel brigádní generál prof. Bohuslav Přikryl v rámci mimořádného zasedání kolegia rektora-velitele za účasti nejvyšších představitelů rezortu. Součástí doprovodu ministra obrany byla náměstkyně ministra obrany pro personalistiku Lenka Ptáčková Melicharová, generální sekretář MO Jan Vylita a ředitel Kabinetu ministra obrany František Šulc.  

Generál Přikryl úvodem jednání rekapituloval souhrn přijatých opatření, které zvýraznily orientaci na větší vojenskou profilaci této státní vysoké školy, která zabezpečuje přípravu personálu dle požadavků ozbrojených sil a která je zároveň centrem požadovaných vědeckých, výzkumných, inovačních a expertních schopností pro potřeby OS ČR, NATO a bezpečnosti našeho státu.

Byla to především nová komplexní strategie vzdělávání, kterou Univerzita obrany připravila ve spolupráci s AČR, a která reaguje na potřebu větší schopnosti absolventů školy vést podřízené týmy a jednotlivce.  Prioritním směrem vzdělávání se stane vzdělávání klíčového velitelského personálu na bázi vojenského studijního programu a vzdělávání zabezpečujícího personálu na bázi technického studijního programu a lékařského studijního programu.

Připravované pětileté magisterské programy na Fakultě ekonomiky a managementu a Fakultě vojenských technologií od příštího akademického roku kladou daleko větší důraz na profesní část a propojení výuky s praxí. Úsilí managementu školy, aby nové studijní programy byly více orientovány na vojenskou praxi, ministr Picek plně podpořil. V tomto smyslu budou dílčím způsobem aktualizovány také stávající studijní programy. Pro lepší formování osobnosti studenta bude pokračováno ve výuce vojensko-humanitních předmětů zahájené ve spolupráci s VHÚ Praha s cílem jejich začlenění do standartní části výuky.   

Absolvent Univerzity obrany vedle toho, že získá magisterské vzdělání v kvalitě a rozsahu odpovídajícím požadavkům kvalifikačního rámce České republiky, bude lépe profesně připraven pro svoji kariéru důstojníka – velitele AČR, zejm. při působení na základních důstojnických pozicích velitele nebo štábního důstojníka ve zvolené vojenské odbornosti.

Ministra Picka zajímala v rámci diskuse problematika sloučení jazykových pracovišť rezortu do Centra jazykové přípravy UO, které bude v příštím roce transformováno do jednotné struktury, umožňující účelněji a efektivněji využít potenciálu všech jeho prvků.

K nově připravované koncepci kariérního vzdělávání na UO ministr Picek vyjádřil očekávání, aby zejm. Kurz Generálního štábu dosáhl v střednědobém horizontu úrovně kvality obvyklé v armádách vyspělých států aliance. Ministr obrany také podpořil výstavbu nového univerzitního kampusu, který umožní škole redukovat stávající nemovitou infrastrukturu.

Závěrem své návštěvy na Univerzitě obrany se ministr Picek seznámil s několika ukázkami vědecké činnosti příslušníků školy a ocenil výsledky aplikovaného výzkumu, které jsou zaváděny do praxe vojenských útvarů a zařízení.

Návštěva ministra obrany na Univerzitě obrany potvrdila nezastupitelné místo školy v přípravě personálu potřebného k zajištění obrany a bezpečnosti ČR.​ 


Autor: Vladimír Šidla, foto: Markéta Malá​​​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa