Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Budoucí dělostřelečtí velitelé se učili zaměřovat své zbraně

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Budoucí dělostřelečtí velitelé se učili zaměřovat své zbraně

Počet shlédnutí: 377

3.12.2013 • Dne 20. listopadu 2013 proběhla odborná výuka studentů druhého ročníku modulu Velitel dělostřeleckých jednotek (VDJ) v předmětu Činnost dělostřeleckých jednotek. Jednalo již o druhé praktické zaměstnání studijní skupiny 12-3D v měsíci listopad ve vojenském výcvikovém prostoru (VVP) Březina ve Vyškově. 

Výcvikový prostor tentokrát ukázal studentům svou méně vlídnou tvář. Vysoká vlhkost a nízká teplota byly příčinou intenzivní mlhy, při které voda kondenzovala nejen na braních, ale i na výstroji cvičících. Výcvik tak kladl vysoké požadavky na pozornost studentů a zároveň prověřil jejich schopnosti nevnímat nepřízeň počasí a soustředit se především na svou práci.

V rámci zaměstnání studenti ve VVP Březina připravovali zakrytá palebná postavení pro nepřímou střelbu děl a minometů. V palebném postavení bylo především procvičováno zamiřování děl a minometů do hlavního směru střelby a to podle výtyček, podle předem určené základní strany, vzájemným zamířením zbraní a pomocí busoly PAB-2A. Zároveň byla procvičena i kontrola zamíření zbraní jak s pomocí busoly PAB-2A velitele čety, tak i vzájemným zamířením mezi zbraněmi. Vzhledem k tomu, že výcvikový prostor se ponořil do mlhy, bylo aktivně využito i zamíření zbraní jednotnou stranou s využitím kolimátoru. Při výcviku studenti pracovali se 152mm samohybnou kanónovou houfnicí  ShKH vz.77, 120mm minometem vz. 82 PRAM-S a 82mm minometem vz.52.

Z praktického hlediska mělo zaměstnání pro studenty velký přínos, protože si mohli velmi brzy ověřit své získané teoretické znalosti a tak je postupně přetavit na cenné praktické dovednosti, které plně využijí při jejich působení na místech budoucích velitelů dělostřeleckých jednotek u útvarů pozemního vojska Armády České republiky. Další praktická zaměstnání jsou plánována v následujícím letním semestru.


Autor: Bohuslav Sotulář

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa