Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Střelby 2. ročníku magisterského studia

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Střelby 2. ročníku magisterského studia

Počet shlédnutí: 26

​3.12.2013 • Ve dnech 22. a 28. listopadu 2013 se studenti druhého ročníku navazujícího magisterského studia Fakulty ekonomiky a managementu a Fakulty vojenských technologií zúčastnili praktického cvičení střeleb ve Vojenském výcvikovém prostoru Březina. 

Nejprve si studenti zopakovali bezpečnostní opatření při střelbách a podmínky střeleb a poté absolvovali střelby z jednotlivých zbraní. Střílelo se tedy z těchto zbraní: útočné pušky CZ 805 BREN A1, což je zbraň ráže 5,56x45 mm, v současnosti zaváděná do výzbroje AČR. Jedná se o automatickou ruční zbraň určenou pro mířenou střelbu na pozemní a vzdušné cíle. Dále z univerzálního kulometu vz. 59, což je automatická ruční zbraň ráže 7,62 mm určená pro mířenou střelbu na pozemní a vzdušné cíle. A v poslední řadě z pistole vz. 82, což je samonabíjecí zbraň jednotlivce ráže 9 mm určená pro mířenou střelbu do vzdálenosti 50 m.

Součástí střeleb byla i rozborka a sborka útočné pušky CZ 805 BREN, což byla pro studenty dobrá zkušenost: „Je dobře, že jsou takováto zaměstnání realizována. Na studentech bylo znát, že už nějaký čas neměli BREN v ruce, avšak i tak rozborku i sborku nakonec zvládali bezchybně,“ říká rotný Bc. Pavel Olšar. 

„Jsem ráda, že jezdíme na střelby i do Vyškova a nejen na střelnici Slatina v Brně. Jako vojáci-studenti Univerzity obrany bychom měli mít základní schopnosti ve střelbě z více druhů zbraní, a to nejen z Pi vz. 82. Bohužel vím, že naší prioritou je studium, a tudíž nemáme časovou normu na to, abychom mohli tento výcvik vykonávat častěji. Což si myslím, že je škoda,“ říká studentka 2. ročníku navazujícího magisterského studia FEM, studijní modul Logistika, rotmistryně Bc. Naďa Kellnerová. 


I když bylo počasí v obou dnech proměnlivé a místy lehce sněžilo, procvičili si studenti střelbu z výše uvedených zbraní a dosáhli i dobrých výsledků.

 

Autor: Jiřina Polcrová​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa