Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Slavný brankář Nadrchal přišel do Brna na vojnu a hrát hokej

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Slavný brankář Nadrchal přišel do Brna na vojnu a hrát hokej

Počet shlédnutí: 61

28.11.2013 • V jihomoravské metropoli nyní probíhají velké oslavy. Zdejší Kometa a její příznivci si společně s hokejovými legendami připomínají šedesát let od vzniku tohoto populárního hokejového klubu. Oslav se účastní i slavný reprezentační brankář Vladimír Nadrchal, který v roce 1957 narukoval do Brna na vojnu. 

Vladimír Nadrchal si brněnský dres oblékal v letech 1957 až 1974. Již necelý rok po svém příchodu z Pardubic do Brna, v roce 1958, byl na hokejovém mistrovství světa v Oslo vyhlášen nejlepším brankářem turnaje. Bylo mu dvacet a v jihomoravské metropoli v té době vykonával dvouletou základní vojenskou službu, která se nakonec ještě o tři měsíce prodloužila. Nadrchal sloužil u pohraniční stráže.

„Jako vojáci jsme byli ubytováni v sídle dnešní Jihomoravské krajské správy Policie ČR, v šestém patře. Stále jsme trénovali a mohli jsme také chodit prakticky každý den na vycházky,“ říká hokejová legenda Nadrchal. Podle jeho slov ve stejnou dobu s ním sloužil a zároveň i hrál za tehdejší Rudou hvězdu Brno kromě jiných Josef Černý, další slavný hokejista. Vlastní vojenský výcvik probíhal každý rok vždy jeden měsíc. „Byli jsme dobrá parta a také z tohoto důvodu vzpomínám na vojenskou službu rád,“ usmívá se Nadrchal.

Ve středu 27. listopadu 2013 proběhl v Brně Den Komety. Toho dne, přesně před 60 lety, sehrála tehdejší Rudá hvězda Brno svůj první domácí zápas. Akce k oslavám kulatého jubilea Komety zahájil ve středu v 10 hodin na brněnském náměstí Svobody pochod fanoušků, mladých hokejistů i vybraných hráčů extraligového týmu s dlouhou klubovou šálou v délce 60 metrů. Průvod zamířil na Špilberk, v jehož prostorách byla slavnostně otevřena výstava monitorující historii klubu. Součástí programu byla rovněž autogramiáda brněnských hokejových legend. „Chceme, aby celá akce měla širší dosah a zaměřila se také na práci s mládeží i spojení sportu s kulturou,“ uvedl na nedávné tiskové konferenci marketinkový manažer Komety Lukáš Bajer. Hokejovou současnost připomene v pátek 29. listopadu extraligové utkání brněnské Komety s Rytíři Kladno.

V pondělí 25. listopadu, tedy o dva dny před hlavním dnem oslav jubilea Komety se dožil čtyřiceti let bývalý hráč NHL a nynější majitel Komety Brno Libor Zábranský. Bývalý brankář Vladimír Nadrchal s uznáním hovoří o dnešním šéfovi Komety. Zábranský dal podle jeho vyjádření klub do pořádku. „Je to člověk velmi důsledný, který jde za svým cílem,“ říká slavný brankář Nadrchal, který před šestapadesáti lety narukoval v Brně na vojnu.

 

Autor: Kristián Chalupa, foto: sportovninoviny.cz a archiv Komety Brno

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa