Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Mezinárodní workshop o nukleární forenzní metodologii

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Mezinárodní workshop o nukleární forenzní metodologii

Počet shlédnutí: 116

26.11.2013 • Pod záštitou Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA) se sídlem ve Vídni proběhl ve dnech 28. 10. až 8. 11. 2013 druhý mezinárodní workshop zabývající se nukleární forenzní metodologií. Workshop zajišťovala výkonná složka Úřadu pro energii (DOE) National Nuclear Security Administration (NNSA) v laboratořích PNNL (Pacific Northwest National Laboratory) spolu s výcvikovou organizací HAMMER (HAzardous Materials Management and Emergency Response).

Kurzu se zúčastnilo dvacet šest zástupců z následujících států - Alžírsko, Bulharsko, Česká republika, Indonésie, Malajsie, Mexiko, Pákistán, Singapur, Thajsko a Vietnam. Za Českou republiku se zúčastnili kapitán Ing. Jiří Janda, Ph.D. (Ústav OPZHN Univerzity obrany) a major Ing. Radek Malina (31. brigáda radiační, chemické a biologické ochrany). Program workshopu byl zaměřen na podporu vyšetřovacích orgánů při incidentech, ve kterých se jaderný nebo jiný radioaktivní materiál nachází mimo regulační kontrolu.

Filozofie workshopu byla, aby každý účastník prošel komplexním řešením celé situace, která zahrnovala reakci na možné pašování jaderného materiálu, jeho zachycení na hranici, pozitivní identifikaci, třídění podezřelého materiálu pro nukleární a klasické forenzní vyšetřování, identifikace a analýza jaderného materiálu, včetně dohledání výrobce dle určitých kritérií a empirických údajů nacházejících se v databázích. Výhodou tohoto workshopu bylo zejména spojení teoretické a praktické části ve stejném poměru.       

Kromě lektorů z IAEA a NNSA na kurzu participovali odborníci z Los Alamos National Laboratory, Lawrence Livermore National Laboratory, Australské organizace pro jadernou vědu a technologii (ANSTO), Společného výzkumného střediska Institutu Evropské komise pro transurany (JRC-ITU), Atomic Weapons Establishment (AWE) a amerického ministerstva pro vnitřní bezpečnost a FBI.

 

Autor: Jiří Janda

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa