Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Svaz letců slavil na Univerzitě obrany své 95. výročí

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Svaz letců slavil na Univerzitě obrany své 95. výročí

Počet shlédnutí: 1022

21.11.2013 • Na Univerzitě obrany v Brně se ve středu 20. listopadu 2013 u příležitosti 95. výročí vzniku československého vojenského letectva konalo slavnostní shromáždění Svazu letců ČR. Přítomen byl také velitel vzdušných sil AČR brigádní generál Libor Štefánik.

Setkání začalo v dopoledních hodinách v aule Univerzity obrany v brněnské Kounicově ulici. V zastoupení za rektora-velitele UO prorektor pro vnitřní řízení plukovník gšt. Miloslav Bauer pozdravil přítomné a ocenil, že vážili do Brna tak dlouhou cestu. Zavzpomínat přijely totiž desítky bývalých pilotů a letců nejen z České republiky, ale i z dalších zemí Evropy.

Předseda Svazu letců ČR plukovník ve výsl. Oldřich Rampula ve své úvodní přednášce přiblížil vznik svazu v období první republiky. „Za prvopočátek Svazu letců je považován 14. listopad 1918,“ připomněl plukovník Rampula a dodal, že se tehdy sešli předchůdci dnešního svazu a bývalí rakousko-uherští vojenští piloti na schůzi v hostinci U Slovanské lípy a založili spolek s původním názvem „Kroužek“.

Slavnostního shromáždění se vedle představitelů Svazu letců ČR zúčastnil také velitel vzdušných sil AČR brigádní generál Libor Štefánik. Ve svém projevu hovořil o současné nelehké situaci vzdušných sil. „Jak víte, dochází k složité reorganizaci, slučování apod., ale věřím, že situaci zvládneme,“ řekl a vyjádřil přání, aby se do organizace zapojilo více mladých letců. „Je to náš domácí úkol,“ řekl velitel vzdušných sil.

Na shromáždění přijali pozvání také velitelé leteckých základen vzdušných sil, správy letiště Pardubice, bývalí velitelé československého vojenského letectva a vzdušných sil české armády či jejich zástupci. Do Brna se sjeli delegáti z osmnácti poboček Svazu letců ČR. V rámci konference zazněly prezentace na téma Vojenské letectvo a Display team či Vojenské letectvo a kosmonautika. Účastníci slavnostního shromáždění si připomněli úspěchy čs. letců za první republiky, ve válečném období a také poválečný vývoj až do současnosti.


Autor: Markéta Malá​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa