Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Je nutné nezapomínat na vzdalující se minulost

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Je nutné nezapomínat na vzdalující se minulost

Počet shlédnutí: 376

20.11.2013 • V úterý 19. listopadu 2013 se v Domě armády Praha uskutečnila konference u příležitosti 70. výročí bojové účasti 1. čs. samostatné brigády v SSSR v bitvě o Kyjev, kterou zahájili náměstkyně ministra obrany pro personalistiku Lenka Ptáčková Melicharová a náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Petr Pavel. Konference se též účastnili studenti Univerzity obrany. 

Organizátory konference byly Společnost Ludvíka Svobody, Vojenský historický ústav Praha, Národní archiv a Sdružení zahraničních vojáků při Českém svazu bojovníků za svobodu. Čestné místo na konferenci patřilo dceři armádního generála Ludvíka Svobody profesorce Zoe Klusákové Svobodové.

Náměstkyně ministra obrany Lenka Ptáčková Melicharová v úvodním projevu mluvila o tom, že některé historické události v toku času nabývají symbolické či dokonce heroické podoby. „Ani dnes proto nezapomínáme, že Češi a Slováci stáli od samého počátku druhé světové války v předních řadách protihitlerovské koalice,“ uvedla a vzpomněla svou nedávnou návštěvu Ukrajiny, kde sledovala rekonstrukci bojů o Kyjev, jenž se stal svědkem prvního nasazení československých tankových jednotek v době druhé světové války. Chrabrost třech velitelů – Josefa Buršíka, Antonína Sochora a Richarda Tesaříka byla oceněna udělením Zlaté hvězdy hrdiny Sovětského svazu. 

Náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Petr Pavel zdůraznil odkaz československých vojáků, kteří bojovali na hlavním směru tehdejších bojů na východní frontě, pro dnešní armádu. Sedmdesáté výročí bitvy o Kyjev je podle něj připomínkou velice úspěšného nasazení naší brigády na východní frontě: „Ve srovnání s ostatními jednotkami nasazenými v operaci byla sice početně malá, ale zato velice schopná svým složením,“ řekl generál Pavel a upozornil, že u Kyjeva byla poprvé použita jednotka, které dnes říkáme vševojsková. „Měla ve své sestavě jak tanky, tak dělostřelectvo,“ upřesnil. 

S hlavními příspěvky na konferenci vystoupili rovněž historici. Plukovník ve výslužbě Karel Richter, který je předsedou klubu Literatury faktu, hovořil o vzniku 1. československé samostatné brigády v SSSR a o její účasti v bojích o ukrajinský Kyjev. V této souvislosti zmínil, že mnozí z historiků dnes fakta překrucují a zlehčují hrdinství vojáků z východní fronty. 

Plukovník ve výslužbě Jozef Bystrický z Vojenského historického ústavu v Bratislavě se ve svém příspěvku zamýšlel nad účastí Slováků v 1. československé samostatné brigádě. Doktor Jindřich Marek z VHÚ v Praze rozebíral roli československých důstojníků, kteří přišli do jednotky z Velké Británie a Středního východu a vedli do bojů své vojáky u Kyjeva. Další historici – major ve výsl. Miroslav Brož či kapitán Stanislav Balík poté vystoupili s podnětnými příspěvky, které dokazovaly, že historie má stále co vypovídat o době, která se nám vzdaluje. 

Ostatně místopředseda Společnosti Ludvíka Svobody Ludvík Engel uvedl, že proto, abychom svou historii nezapomínali, pořádá tato společnost už čtvrtou konferenci. „Pořádáme je proto, aby nám historici v pravdivém obraze připomínali naše dějiny. Události, na které můžeme být právem hrdí,“ zdůraznil Ludvík Engel. 

Mezi účastníky zajímavé konference byli také studenti Univerzity obrany, pro které byly nové poznatky o nasazení československých bojových jednotek na východní frontě a zjištění historiků velmi přínosné.

 

Autor: Miroslav Šindelář, Pavel Pazdera, foto: Pavel Pazdera​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa