Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Epidemiolog Petr Pazdiora převzal profesorský dekret

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Epidemiolog Petr Pazdiora převzal profesorský dekret

Počet shlédnutí: 211

18.11.2013 • Ministr obrany Vlastimil Picek v pátek 15. listopadu 2013 předal jmenovací dekret Petru Pazdiorovi, vedoucímu Ústavu epidemiologie Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni. Prezident Miloš Zeman jmenoval Pazdioru profesorem pro obor hygiena, preventivní lékařství a epidemiologie 5. listopadu 2013. 

Profesorské řízení s Petrem Pazdiorou bylo zahájeno loni 26. listopadu a přednášku pronesl v Hradci Králové letos 28. ledna na téma „Koncepce vědecké práce a výuky v oboru Hygiena, preventivní lékařství a epidemiologie“. Vědecká rada Univerzity obrany projednala výsledky řízení ke jmenování profesorem v dubnu 2013 a bylo rozhodnuto předložit návrh k jmenování Pazdiory profesorem prostřednictvím rektora ministrovi obrany. Ministr v září 2013 návrh předložil prezidentu republiky a informoval o tom také předsedu vlády ČR. Jmenovací dekret, s účinností od 1. prosince 2013, převzal Petr Pazdiora z rukou Vlastimila Picka v pátek 15. listopadu v doprovodu rodiny.

Ministr obrany vyhověl žádosti Univerzity obrany na jmenování Pazdiory profesorem a prezidenta Zemana o jeho povýšení požádal. „Byl jsem velice rád, že prezident republiky to zhodnotil a podepsal tento dekret. A měl jsem dnes možnost slavnostně tento dekret předat,“ řekl po slavnostním ceremoniálu Vlastimil Picek. Předání dekretu na ministerstvu obrany se zúčastnili rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál Bohuslav Přikryl, děkan Fakulty vojenského zdravotnictví UO plukovník Jiří Páral a předseda Akademického senátu FVZ podplukovník Daniel Jun.

„Uvědomuji si, jak výrazně se v posledních letech zpřísnily požadavky na budoucí profesory. Je třeba připomenout, že za titulem profesora je mnoho publikační, pedagogické a vědeckovýzkumné činnosti. Sám si ale uvědomuji, že to vše nemůže člověk absolvovat sám, potřebuje rodinné a pracovní zázemí,“ poděkoval rodině i nejbližším spolupracovníkům z plzeňské Lékařské fakulty Petr Pazdiora v krátkém proslovu po převzetí dekretu.

Při hymně, která na ministerstvu obrany zazněla na závěr ceremoniálu, mu prý prošlo hlavou plno okamžiků spojených s obhajobou kandidatury či udělením docentského titulu. „Je to určitý závazek. Jsem moc rád, že jsem se toho dočkal, i když ta cesta byla trpká a delší, než jsem sám předpokládal,“ řekl během rozhovoru pro média.

Docent Petr Pazdiora je v současné době vedoucím Ústavu epidemiologie Lékařské fakulty v Plzni Univerzity Karlovy v Praze. Těžiště jeho odborné práce je zaměřeno na epidemiologii nozokomiálních nákaz a gastroenteritid vyvolaných rotaviry, astroviry, kampylobakteriemi a helikobakteriemi. Rozsáhlou část své odborné práce zaměřil na specifickou profylaxi virových hepatitid A a B, seroprevalenci hepatitid C a E v populaci. Dále se věnoval studiu epidemiologie, diagnostiky, laboratornímu průkazu a specifické profylaxe klíšťové meningoencefalitidy, lymeské boreliózy a meningokokové meningitidy v ČR. Zabýval se také problematikou HIV/AIDS. Publikoval více než 117 publikací, své odborné znalosti využil při řešení 6 vědeckých projektů, dále je spoluřešitelem 9 výzkumných projektů. Patří k mezinárodně uznávaným odborníkům v oblasti rotavirových infekcí a jejich prevence vakcinací.

Jmenování profesorem souvisí podle Petra Pazdiory hlavně s jeho dlouhodobou činností v oboru epidemiologie. Na otázku, jak on sám se chrání před pro toto období obvyklými chřipkovými epidemiemi, doporučil očkování. „A když už to na člověka padne, tak já věřím česneku a medu,“ prozradil s úsměvem.

 

Autor: Olga Haladová, army.cz

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa