Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Posluchači Kurzu GŠ uctili památku gen. Klapálka

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Posluchači Kurzu GŠ uctili památku gen. Klapálka

Počet shlédnutí: 221

15.11.2013 • Čestný název armádního generála Karla Klapálka obdržel 26. kurz Generálního štábu Univerzity obrany v Brně. Nese tak jméno vojáka-legionáře, který je nejen významnou vojenskou osobností moderních českých dějin, ale zejména realistickým příkladem v posledních dnech velmi připomínaného slova - hrdinství.

Památku generála Klapálka, jehož výročí úmrtí si připomeneme 18. listopadu, uctili na Olšanských hřbitovech posluchači kurzu GŠ. „Zborov, Tobruk, Dukla - jména do určité doby neznámá, se stala symboly první a druhé světové války. Právě v těchto místech jsme se mohli kdysi setkat s generálem Klapálkem, který se už v roce 1916 přihlásil do Československé legie na Rusi, v meziválečném období pomáhal budovat armádu nově vzniklého státu a po rozpadu protektorátu bojoval v Africe, Anglii a poté se zúčastnil s 1. čs. armádním sborem Karpatsko-dukelské operace,“ přiblížil osobnost generála Klapálka plukovník Vladimír Studený, frekventant 26. kurzu Generálního štábu.

„Bezpečnostní a obranná politika, vojenské umění či strategické řízení jsou odborné předměty, které během desetiměsíčního studia kurzu GŠ musíme zvládnout. Generál Klapálek tyto obory nikdy nestudoval, přesto byl vynikající voják. Žil v době, kdy se společnost musela vyrovnat s válečnými konflikty a on patřil k těm, kteří se aktivně zapojili do bojů za demokracii. Tyto vojáky, generála Klapálka nevyjímaje, učila vojenskému umění doba,“ vysvětlil postoje k odkazu generála Klapálka plukovník Studený a dodal. „Udělení čestného názvu 26. kurzu GŠ je pro mne a kolegy motivací při studiu. Je to jedna z možností, kdy ve jménu generála Klapálka ctíme a udržujeme vojenské tradice i historickou zkušenost.“

„Dělali jste to dobře!“, napsal v příloze rozkazu z roku 1941 tehdy podplukovník pěchoty Karel Klapálek, velitel 11. čs. praporu - Východního, svým vojákům. „Přál bych si, aby v budoucnu právě takto byla zhodnocena i naše práce,“ řekl na závěr plukovník Studený.

Autor: ​Jolana Fedorková, army.cz
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa