Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Den veteránů slavila i Univerzita obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Den veteránů slavila i Univerzita obrany

Počet shlédnutí: 569

11.11.2013 • Památku Dne válečných veteránů si v pondělí 11. listopadu 2013 připomněli příslušníci Univerzity obrany nástupem v kasárnách na ulici Šumavská v Brně. Tento významný den se slaví celosvětově jako Den veteránů nebo Den vzpomínek a od listopadu 2001 je připomínán i v České republice.

Den veteránů se slaví právě 11. listopadu, neboť toho dne roku 1918 byla na západní frontě oficiálně ukončena 1. světová válka. Ve vlakovém voze u severofrancouzského města Compiegne bylo podepsáno příměří mezi Spojenci a Německem. Slavnostní nástup ke Dni válečných veteránů v kasárnách Univerzity obrany začal již v 7.15 hodin přehlídkou nastoupených jednotek. Poté s projevem k tomuto významnému dni vystoupil rektor-velitel UO brigádní generál profesor Bohuslav Přikryl.

Ve svém proslovu uvedl i některé myšlenky z rozkazu vydaného ministrem obrany České republiky 7. listopadu 2013 u příležitosti tohoto výročí. Rektor-velitel připomněl i připravovanou novelu zákona č. 170/2002 Sb. o válečných veteránech, která má zpřesnit vymezení jednotlivých kategorií válečných veteránů a bude nově upravovat některé záležitosti související s poskytováním sociální a zdravotní péče válečným veteránům.

Rektor UO ve svém projevu dále hovořil o tom, že 1. světová válka znamenala pro lidstvo „strašlivou zkušenost a svým rozsahem dosud nepoznaný traumatizující zážitek“. Uvedl také, že je důležité si tyto události stále připomínat: „Význam Dne veteránů bychom měli spatřovat právě v uvědomění si nadčasového propojení mezi posláním ozbrojených sil demokratického státu v minulosti a úkoly, před nimiž stojí Armáda České republiky v současnosti.“

Slavnostního nástupu se zúčastnili příslušníci Univerzity obrany a přítomni byli také zástupci partnerských občanských sdružení spolupracujících s univerzitou. Všichni hosté dostali při vstupu na tribunu do klopy vlčí mák, který je symbolem Dne veteránů. Součástí nástupu bylo také představení pěti replik vojenských historických praporů ze sbírek Vojenského historického ústavu Praha, například praporu československých stíhacích perutí RAF, praporu československého pěšího praporu 11 – Východního a praporu 2. československé samostatné paradesantní brigády v SSSR z období druhé světové války.

Poté bylo vyznamenáno šest příslušníků UO stužkou za 20 let služby k medaili Za službu v ozbrojených silách ČR I. stupně a dvanáct vojáků medailí Za službu v ozbrojených silách ČR III., II. a I. stupně. Nástup byl zakončen slavnostním vojenským pochodem nastoupených jednotek. 


Video: 

  Slavnostní nástup ke Dni veteránů 11. 11. 2013​​​​


Ke stažení: 

Rozkaz ministra obrany ke Dni válečných veteránů​

Představení historických praporů


Autor: Markéta Malá, Pavel Pazdera, foto: Jiří Pařízek, Pavel Pazdera

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa