Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Měření ke zjištění úrovně stresu při přípravě budoucích pilotů AČR

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Měření ke zjištění úrovně stresu při přípravě budoucích pilotů AČR

Počet shlédnutí: 716

6​.11.2013 • V minulých dvou týdnech proběhlo v prostorech Katedry letectva dvoutýdenní měření, které je součástí projektu specifického výzkumu katedry, jehož cílem je zjištění úrovně stresu při přípravě budoucích pilotů AČR a zároveň projektu obranného výzkumu EMOZA. 

Účastníky měření byli zástupci CASRI (Czech Army Sport Research Institute), kteří zjišťovali pomocí špičkových moderních přístrojů EEG, biochemický rozbor, frekvenci a amplitudu dýchání, kožně galvanický odpor, tělesnou teplotu, a metodou spektrální analýzy variabilitu srdeční frekvence a průtok krve vlásečnicemi. Pohyb očí a polohu hlavy zjišťovali kolegové z Fakulty dopravní ČVUT. Katedra letectva poskytla své simulační nástroje a především měřené subjekty, kterými byli studenti především pilotního oboru. Ve třech laboratořích byla vytvořena pracoviště pilotů, řízení letového provozu (TOWER a APPROACH), oponentního pilota a pilotů instruktorů. Součástí týmu byl také zapisovatel událostí, k nimž budou vztaženy naměřené hodnoty. Všichni studenti prošli před započetím měření psychologickým testem MMPI.

Druhého týdne se účastnili studenti čtvrtého ročníku bakalářského studia a prvního ročníku magisterského studia, kteří již mají zkušenosti s reálným letounem a mají za sebou v průměru 70 letových hodin. Ti létali ve dvojicích a jejich mise byla Combat Air Patrolling.

Pro zvýšení atraktivnosti měření ze strany studentů byl pro dva nejlepší studenty zajištěn vývoz na L-39.

Oba týdny byly velmi náročné jak pro studenty, tak pro celý řešitelský tým. Výsledky měření a jeho analýzy budou prováděny ještě dlouho po jeho ukončení.

Autor: Jiří Kacer​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa