Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Velký zájem o Univerzitu obrany na veletrhu Gaudeamus

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Velký zájem o Univerzitu obrany na veletrhu Gaudeamus

Počet shlédnutí: 800

5.11.2013 • Jubilejní dvacátý ročník Evropského veletrhu pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus 2013 byl letos na brněnském výstavišti zahájen v úterý 5. listopadu 2013. Potrvá po čtyři dny a již tradičně se jej účastní také Univerzita obrany, která představuje středoškolákům svou nabídku studia.

Veletrh Gaudeamus 2013 se koná v pavilonech G1 a G2 a pro veřejnost je v uvedené dny otevřen vždy od 8 do 16 hodin. Na veletrhu je letos zastoupeno 186 samostatných vystavovatelů, 245 fakult a přes 3 500 studijních oborů, které lze studovat v České republice nebo na zahraničích školách. Pavilon G1, v němž vystavuje také naše škola, byl již první den doslova přeplněn studenty středních škol, učilišť a vyšších odborných škol.

Veletrh oficiálně zahájil rektor VUT profesor Karel Rais. „Přeji studentům, ať zde naleznou toho správného partnera, tu správnou partnerku pro svůj studijní program,“ řekl ve svém krátkém projevu. Slavnostního ceremoniálu na úvod veletrhu se zúčastnil prorektor Univerzity obrany pro marketing a vnější vztahy profesor Rudolf Urban, děkan Fakulty ekonomiky a managementu plukovník Vladan Holcner a děkan Fakulty vojenských technologií plukovník Libor Dražan. Zástupci managementu UO si následně prohlédli expozici Univerzity obrany a sledovali i vystoupení studentů.

Univerzita obrany letos vystavuje ve stánku číslo 72 v pavilonu G1. Pracovníci děkanátů, učitelé a studenti jednotlivých fakult školy zde poskytují informace o studiu. Hlavním cílem rozsáhlé prezentační akce je poskytnout budoucím absolventům středních škol co nejvíce informací o možnostech vysokoškolské přípravy na Univerzitě obrany a představit některé aktivity univerzity.

Kromě tištěných materiálů o škole a studiu na fakultách prezentuje Univerzita obrany aktuální podmínky přijímacího řízení pro akademický rok 2014/2015 na svých internetových stránkách přímo na výstavišti. Příslušníci Rekrutačního střediska Morava zájemcům o studium a profesionální službu v AČR přiblíží administrativní proces nutný k povolání uchazeče do služebního poměru vojáka z povolání.  V průběhu veletrhu probíhají také přednášky jednotlivých škol.

 „Mám zájem o studium medicíny či farmacie a zjistila jsem, že i Univerzita obrany na Fakultě vojenského zdravotnictví tyto programy nabízí,“ svěřila se Kateřina Ševčíková, která se o možnostech vzdělání na UO informovala již před veletrhem Gaudeamus. Prostudovala si webové stránky univerzity a na veletrhu zjistila další podrobnosti. David Jelínek by rád studoval v moravské metropoli, ale konkrétní představu ještě nemá. U informačního stánku Univerzity obrany se zajímal o Fakultu vojenských technologií. „Ještě nejsem rozhodnutý, kde budu studovat, ale zaujala mě nabídka Univerzity obrany, kromě technických odvětví mě baví jazyky a líbí se mi tudíž také nabídka Centra jazykových studií,“ řekl Jelínek.

Zpestřením veletržního programu jsou ukázky studentů Univerzity obrany, a sice boje zblízka MUSADO MCS a taktického výcviku skupiny COMMANDOS, které probíhají denně v době od 10 do 12 hodin. Zájem návštěvníků vzbudilo také bojové kolové obrněné vozidlo PANDUR II 8x8, a lehké kolové obrněné vozidlo IVECO 50B5, které jsou vystaveny před pavilonem G1.

V rámci doprovodného programu „Věda pro život“ Univerzita obrany předvádí Vojenský 3D vizualizační systém a simulátor letu, návštěvníci si mohou vyzkoušet řízení bojového letounu a vedení střelby na různé pozemní a vzdušné cíle. Dále mají zájemci možnost zhlédnout ukázky moderních ručních zbraní AČR, zapojit se do skládání balancujícího robota, nebo si vyzkoušet taktický simulátor VBS2. Univerzita obrany pro středoškoláky realizuje také soutěž o zajímavé ceny. O všechny nabízené aktivity byl zájem již první výstavní den. 

Autor: Markéta Malá​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa